Mus czekoladowy z awokado to deser bogaty w magnez, potas i tłuszcze nienasycone do tego przygotowany w 5 minut, równie szybko znika. Warto go przygotować zwłaszcza kiedy mamy w domu dojrzałe banany i awokado lub znajdziemy takie na przecenie 😉
Z podanych proporcji wychodzi nie duża porcja ale należy pamiętać, że banan i awokado są dość kaloryczne a na pewno bardzo sycące. Połowa porcji w zupełności zaspokaja moją ochotę na coś słodkiego 😉
przepis na: MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO
* 2 małe ale sycące porcje
1 dojrzałe awokado
1 bardzo dojrzały banan
1 czubata łyżka kakao
opcjonalnie – 1 łyżeczka miodu – tylko jeżeli mus jest dla Was mało słodki
posiekane orzechy, migdały lub owoce do podania
Awokado, banana oraz kakao blenduję na gładka masę. Przekładam do malutkich miseczek posypuję posiekanymi orzechami a w sezonie świeżymi malinami lub porzeczkami. Można dodatkowo oprószyć kakaem.
Bywa, że dla dzieci deser jest trochę zbyt gorzki – wystarczy wtedy dodać odrobinę miodu lub zmniejszyć ilość kakao.
Smacznego !
pychota, muszę spróbować:)
Dobry mus czekoladowy bez cukru zawsze w cenie 🙂
Mmmm… kakao i awokado? To musi być dobre połączenie 🙂
Też taki robię, uwielbiam 🙂
I banan zamiast cukru to jest pyszne 😉