Zupa grzybowa przygotowywana na wigilię jest zupą postną. Co znaczy, że do jej przygotowania używamy tylko wywaru z grzybów i warzyw. U mnie w domu zupę grzybowa zazwyczaj zabiela się śmietaną. Tym razem sięgnęłam po przepis ze staropolskiej kuchni polskiej.
Wigilijna zupa grzybowa rozgrzewa, przygotowuje żołądek na kolejne potrawy. Nie syci a tyko delikatnie pobudza apetyt.
przepis na: ZUPA GRZYBOWA POSTNA
*przepis pochodzi z książki – W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Maria Lemnis, Henryk Vitry
80-100 g suszonych grzybów
2 litry wody
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
zielona część pora
10 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Grzyby płuczę krótko w zimnej wodzie. Zalewam 2 litrami czystej wody i gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem. Po 25 minutach dodaję warzywa, ziarna pieprzu i trochę soli gotuję razem kolejne 25 minut.
Zupę odcedzam doprawiam do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Grzyby kroję w cienkie paseczki i wrzucam z powrotem do zupy. Warzywa można wykorzystać do przygotowania pasztetu z grzybami.
Zupę podaję gorącą z ugotowanymi osobno łazankami.
Smacznego !