Boże Narodzenie buraki czosnek kiszonki napoje zdrowe-przepisy

ZAKWAS Z BURAKÓW

Zakwas z buraków jest przede wszystkim bardzo zdrowy, jest naturalnym probiotykiem. Dodaje energii, wpływa pozytywnie na hemoglobinę i pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn.
Bogate w witaminy i mikroelementy buraki już same w sobie są doskonałym uzupełnieniem diety. Działają przeciwnowotworowy, krwiotwórczo i wspomagają przemianę materii. Kiszone buraki zawierają kwas foliowy i dużo więcej witaminy C która pomaga nam przyswajać żelazo. Dlatego też są niezastąpionym elementem w dzieci kobiet w ciąży. Do tego kiszone warzywa mają mniejszą zawartość cukru co też wpływa na ich obniżoną kaloryczność. 

Domowy sok z buraków jest bardzo prosty do przygotowania, przepis mam od właścicieli Ekologicznego gospodarstwa rolnego M.Sznajder którzy kiszeniem zajmują się od ponad 50 lat. W ich ofercie są ogórki, kapusty oraz kiszone buraczki i sok z buraków od którego aktualnie jest uzależniona 🙂 Postanowiłam zrobić go sama – wychodzi genialny. 

zakwas na barszcz wigilijny
W wielu przepisach znajdziecie chleb żytni który polecają dodać. Chleb w zasadzie ma przyśpieszyć kiszenie i można go dodać jednak obecnie nie do końca wiemy co się w danym chlebie kryje. Więc lepiej go pominąć, buraki i tak się zakiszą a unikniemy nieprzyjemnego rozczarowania gdy nasz zakwas spleśnieje.

przepis na: ZAKWAS Z BURAKÓW

Ilość składników zależy od wielkości słoja i od tego jak bardzo lubicie czosnek 😉 Ważne są proporcje wody i soli. 

4 średniej wielkości buraki u mnie podłużne
3-4 ząbki polskiego czosnku
1 litr wody
1 łyżka niejodowanej soli
zakwas na barszcz wigilijny
Buraki szoruję dokładnie i obieram. Kroję w cienkie plasterki.Ciasno układam je w wyparzonym słoju i dociskam z góry. 
Na wierzch wrzucam przekrojone na połowę ząbki czosnku. 
Sól rozpuszczam w chłodnej wodzie. Zalewam buraki, woda musi całkowicie przykryć zawartość słoja. 
Przykrywam lnianą ściereczkę, związuję sznurkiem i zostawiam na 7-10 dni w cieple.
Następnie sok odcedzam przelewam do buteleczek i chowam do piwnicy lub trzymam w lodówce.
zakwas na barszcz wigilijny
Taki sok z kiszonych buraków warto pić codziennie, szczególnie w okresie zimowym. Oczywiście świetnie sprawdzi się do wigilijnego, postnego barszczu (przepis wkrótce). Z buraczków można zrobić surówki, lub dodać je do jakiejś zupy. Mi ostatnio bardzo posmakowała dyniowa z dodatkiem kiszonych buraków.

Smacznego i na zdrowie !

proponowane posty