dżem kakao kocioł powidła przetwory śliwki w kuchni

ŚLIWKOWY CZEKO-DŻEM

Myślicie sobie „domowe powidła ale to tyle roboty, fajnie by było zjeść ale szkoda mi czasu” ? 
Mam dla Was radę i przepis. Nie kupujcie 10 kg śliwek ! Po obrobieniu takiej ilości każdemu się odechciewa. Kupcie kilogram może dwa zróbcie kilka małych słoiczków. Powidła można smażyć 3 dni, oczywiście można ale można też przygotować je w godzinę 🙂 Podrzucam przepis na czekoladowe powidła śliwkowe zwane też czekodżemem. 
* Czekoladowe powidła śliwkowe *
ŚLIWKOWY CZEKO-DŻEM
Czas przygotowania: 45 minut + 1 godzina smażenia
Liczba porcji: 2 słoiczki 
1 kg śliwek węgierek
100 g cukru
2 czubate łyżki ciemnego kakao

* czeko-dżem śliwkowy *
Z umytych śliwek usuwam pestki. Wrzucam je do rondla z szerokim dnem i mieszam z cukrem. Ostawiam na 30 minut. Jak śliwki puszczą sok stawiam je na dużym gazie i redukuję co jakiś czas mieszając. Po ok 30 minutach gdy powidła się zagęszczą zmniejszam gaz smażę przez kolejne 30 minut. Na koniec dodaję kakao mieszam, zagotowuje i gorące przekładam do słoiczków. 
Smacznego !

* czekodżem *

proponowane posty

5 Comments

  1. Idealne 🙂 Taki czeko dżem jest idealny do owsianki 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  2. Tak do owsianki, naleśników, chleba, ciasta i wyjadane prosto ze sloiczka 🙂

  3. W tym roku spróbuję powidła z kakao, zawsze dawałam tylko węgierki + woda i gotowe 😉 myśle jednak że czeko-dżem od razu mnie przekona, przepis wygląda zachęcająco!

  4. Anonimowy says:

    Jeżeli chcialabym smażyć je 3 dni,czy kakao powinnam dodać ostatniego dnia?

  5. Tak kakao dodaj kiedy powidła będą już gęste i gotowe do pakowania w słoiczki. Przesmaż razem przez chwile.

Comments are closed.