Doskonała propozycja na grilla, alternatywa dla kiełbasy czy karkówki za którą dzieci (a przynajmniej Wiktor) nie szaleją. Za to mielonego… no tak mielonego zawsze chętnie. Zresztą gwarantuję, że nie tylko dzieci będą się zajadać !
Moja propozycja to mięso wieprzowe doprawione pietruszką, kuminem i odrobina ostrej papryki. Do tego szybki sos jogurtowy z cytryną, miętą z dodatkiem tahini. A przy okazji sesji upiekłam szybki Chlebek na sodzie z ziołami 🙂
SZASZŁYKI Z MIELONEGO MIĘSA
*6 sztuk – porcja dla 3 osób
400 g mielonego mięsa wieprzowego
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
szczypta kuminu
szczypta ostrej papryki
1/4 łyżeczki czerwonej papryki
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju
sos
200 g jogurtu greckiego
1 łyżka pasty tahini
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej mięty
sól, pieprz do smaku
Cebulę kroję w drobną kostkę i przesmażam na oleju.
Do mięsa dodaję jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, zeszkloną cebulę i przyprawy. Wyrabiam na gładką masę, wilgotnymi dłońmi dziele mięso na 6 części, formuję podłużne kotlety. Nabijam je na patyczki do szaszłyków i odstawiam przynajmniej na 30 minut do lodówki.
Składniki sosu mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Szaszłyki w pierwszym etapie grilluję na metalowej tacce, kiedy wstępnie się opieką przekładam bezpośrednio na ruszt. W ten sposób mam gwarancję, że zachowają kształt i nie rozpadną się.
Podaję z sosem jogurtowym, cytryną i pieczywem, doskonale pasuję też świeże warzywa.
Smacznego !