fit jadalne kwiaty na zdrowie roszponka rzodkiewka szpinak w kuchni wiosennie zielono mi ziemniaki zupa-krem zupy

ZIELONA ZUPA Z ZIELA

W lodówce zalegał szpinak i roszponka, postanowiłam zrobić zieloną zupę… od tak na próbę czy dowolna mieszanka liści z cebulą, ziemniakiem i porządnie doprawiona będzie zjadliwa. Akurat kupiłam jeszcze pęczek ekologicznej rzodkiewki więc długo nie myśląc dorzuciłam jej liście do garnka. Zupa wyszła pyszna i sycąca, na pewno będę próbowała kolejnych zielonych połączeń bo to porządna dawka witamin.
ZIELONA ZUPA Z ZIELA
150 g szpinaku
50 g roszponki
1 pęczek rzodkiewki – tylko liście 
1 średniej wielkości cebula
3 ziemniaki
1 łyżka klarowanego masła
1 litr bulionu
sól, pieprz do smaku

W garnku rozpuszczam masło na którym przesmażam pokrojona w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie szklista dorzucam pokrojone ziemniak. Całość zalewam bulionem, dorzucam zieleninę. Przykrywam gotuję około 10 minut. Miksuję na gładki krem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję z ziarnami sezamu i jadalnymi stokrotkami.
Smacznego !

proponowane posty

2 Comments

  1. robiłam zupę z samej roszponki bądź z samej natki rzodkiewki, były pyszne, ale nigdy nie łączyłam tych składników w jednym daniu 🙂

  2. Składniki świetnie się komponują. Polecam 🙂

Comments are closed.