bez gotowania na lato na szybko ogórki rzodkiewka w kuchni zupy

CHŁODNIK Z RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM

Orzeźwiająca zupa na ciepłe dni, letnie dni. Chłodnik robi się bardzo szybko, możemy go podać z ugotowanym na twardo jajkiem lub kawałkiem chrupiącego pieczywa.  Przygotowany dla magazynu Kocioł czekał na cieplejsze dni. W najbliższych dniach ma się zrobić ciepło przyda się więc:)


CHŁODNIK Z RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM
rodzaj potrawy: wegetariańska
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie
Liczba porcji: 2

Składniki :
1 pęczek rzodkiewki (8-10 sztuk)
100 g ogórka
1 mały ząbek czosnku
350 ml zsiadłego mleka
100 ml maślanki
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie do podania jajko, pieczywo

Rzodkiewki i ogórka ścieram na grubych oczkach. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek, zsiadłe mleko i maślankę. Mieszam doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję schłodzone z pieczywem lub/i ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego !

proponowane posty

4 Comments

  1. Patrzę na ten talerz i już prawie czuję lato 🙂 Muszę spróbować!

  2. Dokładnie, pomyślałam o tym samym 🙂 wygląda pysznie

  3. uwielbiam chłodniki! pycha 🙂
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

  4. Tyle razy użyłam we wstępie słowa "ciepło", że musi się stać 🙂

Comments are closed.