burger fast food fit obiad ryba ryby-owoce-morza tuńczyk w kuchni

BURGERY Z TUŃCZYKA

Pyszne ! Burgery z tuńczyka w puszcze z sosem awokado i szpinakiem. Pewnie gdyby nie konkurs nie wpadła bym na to żeby robić kotlety z puszki 🙂 Okazało się, że przepis na stałe wpisał się nasze menu bo burgery są naprawdę smaczne i proste 🙂 A teraz jak mam sprawdzony przepis na domowe pieczywo do hot-dogów i hamburgerów będą jeszcze lepsze.
BURGERY Z TUŃCZYKA  Z AWOKADO
* 4 burgery
2 puszki tuńczyka w sosie własnym 185 g
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka kiełków rzodkiewki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki płatków kukurydzianych
1 łyżka oliwy
1 jajko
sól, pieprz do smaku
dodatkowo – oliwa, masło klarowane do smażenia

składniki na sos z awokado:
1 awokado
sok z ½ cytryny
½ drobno posiekanej czerwonej cebuli
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczki posiekanej kolendry
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

dodatkowo do podania: bułki (można upiec domowe z przepisu), ser cheddar, szpinak, pomidor, ogórek kiszony
Odsączonego z wody tuńczyka rozdrabniam widelcem. Dodaję musztardę, zioła, sok z cytryny, kiełki, płatki kukurydziane oraz oliwę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem a następnie mieszam masę z jajkiem. Dzielę na cztery części, z każdej formuję okrągłe, płaskie burgery o średnicy bułki. Przygotowane kotlety odstawiam na godzinę do lodówki. Schłodzone burgery smażę na oliwie z dodatkiem klarowanego masła, po 3-4 minuty z każdej strony. Kotlety są delikatniejsze od mięsnych, smażymy je z jednej strony aż się podpieką, następnie delikatnie przewracamy na drugą stronę.
Awokado rozgniatam widelcem i mieszam z pozostałymi składnikami, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Bułkę podpiekam w piekarniku lub na grillu, na spodzie układam plaster sera i podgrzewam przez chwilę. Nakładam sos, burgera, plastry pomidora i ogórka. Na wierzch dodaję kiełki i przykrywam bułką.
Smacznego !

proponowane posty

4 Comments

  1. Te burgery wyglądają tak apetycznie! Narobiłaś mi smaka 🙂

  2. To miło 🙂 I nie ukrywam, że na też bym znowu zjadła.

  3. O tak, tuńczykowe burgery są świetne. Dawno nie robiłam, trza wkrótce ogarnąć.

  4. Mmmm, świetny pomysł na przepis! W ogóle uważam że tuńczyk jest mocno zbliżony smakiem do tradycyjnego steku. Bardzo dobra alternatywa dla roadamerican.pl/burgery/, które ostatnio pochłaniam w ilościach ogromnych. W ogóle jak człowiek zje takiego porządnego burgera, to zapomina o tradycyjnych fast foodach. Zupełnie inny, zdecydowanie lepszy smak, głębszy i bardziej treściwy. 🙂

Comments are closed.