W tym roku Międzynarodowy dzień pizzy przypada 9 lutego. Raczej nie wybierzemy się na pizzę do miasta, ale zrobimy sobie sami w domu wykorzystując przepis na szybką pizzę na podpłomyku lub bardziej klasyczną Pizzę na cienkim cieście. Podpłomyk jest ekstremalnie cienką propozycją ciasta i za to go tak lubimy, cieniutki i chrupiący.
Przepis został przygotowany do działu „Domowa piekarnia” w 9 numerze magazynu Kocioł.
PIZZA NA PODPŁOMYKU
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2 pizze, 20 cm średnicy, cienki spód
Składniki na ciasto:
170 g mąki pszennej
125 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szczypta soli
dodatkowo:
mąka do podsypania, oliwa do posmarowania
przykładowe dodatki na pizzę:
sos pomidorowy, salami, mozzarella, pomidorki, oliwki, czerwona cebula
Do przesianej mąki dodaję sól i wodę. Mieszam łyżką, a gdy mąka wchłonie wodę, dodaję oliwę. Wyrabiam gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto dzielę na dwie części, podsypuję mąką i rozwałkowuję na okrągłe placki. Smaruję oliwą i smażę krótko na dobrze rozgrzanej patelni – po 2 minuty z każdej strony. Na podsmażone podpłomykach rozprowadzam sos, układam dodatki i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Smacznego !
Pani Moniko, dziękuję za smaczny przepis. Wszystko zadziałało – pizza wymarzona!)
Bardzo się cieszę 🙂 miło spotkać miłośnika podpłomykowego
ciasta.
Czy podpłomyki się upieką, gdy zmieszam mąkę pszenną z żytnią w proporcji 1:1?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Tak ucieka się ale ciasto nie być mniej zwarte
Zaintrygował mnie ten pomysł na pizzę na podpłomyku 🙂 Coś absolutnie innowacyjnego 🙂 Koniecznie wypróbuję!
Ciasto jest najcieńsze i chrupiące z możliwych i tylko trzyma dodatki razem 😉