Fasolka szparagowa to kolejne warzywo sezonowe na które czekamy z utęsknieniem. Wszyscy włącznie z Wiktorem zajadamy się nią przez cały sezon, zazwyczaj ugotowaną lekko przesmażona na maśle z bułką tartą.
Fasolka w sosie balsamicznym z kurczakiem i pomidorkami to ciekawe urozmaicenie. Obiad który przygotujecie w niespełna 30 minut. Można też wykorzystać fasolkę która została po obiedzie z dnia poprzedniego w takim przypadku mamy gotowanie danie w 15 minut.
KURCZAK Z FASOLKĄ I POMIDORKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM
1 pojedyncza pierś kurczaka
250 g fasolki szparagowe u mnie pomieszana żółta i zielona
100 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka oleju
sól, pieprz
sos:
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Obraną fasolkę zalewam wrzątkiem i gotuję w osolonej wodzie od 10-12 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzam.
Pierś kroję na duże kawałki, oprószam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej i obsmażam na nim kurczaka ok 6 minut.
W międzyczasie mieszam w miseczce składniki na sos. Kurczaka ściągam z patelni a na nią wlewam sos. Podgrzewam 2 minuty mieszając, dodaję pomidorki, fasolkę na koniec kurczaka. Podgrzewam przez chwilę, doprawiam do smaku pieprzem, solą i podaję.
Smacznego !