Nawiązując do poprzedniego wpisu podrzucam przepis na ekspresowy obiad. Znajdziecie go również w Kotle.
MAKARON Z CUKINIĄ I POMIDORKAMI
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
100 g makaronu typu cienkie wstążki
1 średniej wielkości cukinia
200 g pomidorków koktajlowych
2 małe ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki klarowanego masła
sól morska, pieprz
Zaczynam od zagotowania wody następnie ją solę i wrzucam suchy makaron. Gotuję zgodnie z przepisem, odcedzam i przekładam do garnka w którym się gotował.
W między czasie przekrawam na połówki pomidorki, cukinię kroje w paseczki, wazne aby przygotować warzywa wcześniej jak zaczniemy smażyć nie bedzie juz na to czasu.
Na patelni rozpuszczam masło, pomidorki układam skórką do góry. Przesmażam 2-3 minuty, następnie dorzucam pokrojoną cukinię. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i smażę razem przez kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Po 2 minutach danie jest gotowe.
Cukinię z pomidorkami dodaję do makaronu mieszam i od razu podaję. Najlepiej smakuje z bazylią lub delikatnie posypane startym parmezanem.
Smacznego !
Pyszności! Robię podobny makaron.
Proste i pyszne, czyli idealny obiad na lato
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Robie go dość często, ciekawa jestem kiedy mi się znudzi 🙂