Moje śniadanie to głównie sałatki, zazwyczaj jest to mieszanka sałat z dodatkami i winegretem. Tym razem bez sałaty za to z aromatyzowaną czosnkiem oliwą oraz z prażonymi pinolami.
SAŁATKA BROKUŁOWA Z PINOLAMI
* 2 porcje
200 g brokuła podzielonego na różyczki
10-12 pomidorków koktajlowych
60 g sera feta
2 łyżki orzeszków pinola lub pestek dynii
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
szczypta płatków chilli
bazylia
Brokuł wkładam do szklanej miski zalewam 1/2 szklanki wody i dodaje szczyptę soli. Przykrywam talerzem i na 5 minut wstawiam do mikrofalówki przy maksymalnej mocy. Odcedzam brokuła, przelewam go krótko zimną wodą i odstawiam do odcieknięcia. Oliwę mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i płatkami chilli. Pomidorki przekrawam na połowę, ser kroję w kostkę.
Warzywa i ser mieszam z oliwą, posypuję uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i posiekaną bazylią.
Smacznego !
bardzo fajna propozycja!
Fainy blog,super przepisy. Będę częstym gościem.
Dziękuję i zapraszam 🙂