bazylia bez mięsa do pracy makaron mozzarella na szybko po włosku pomidory sałata sałatka śniadanie w kuchni winegret

MAKARONOWA CAPRESE

Caprese to włoska sałatka która swoim wyglądam ma imitować flagę tego kraju. Oryginalnie podaje się ją w formie poukładanych na przemian plastrów pomidora, mozzarelli i listków bazylii… Ale, że zawsze mnie korci żeby poeksperymentować i do tego baaardzo lubię makaron moje al’a caprese wygląda trochę inaczej. Obowiązkowe składniki i kolory są obecne w przepisie… taka moja wariacja na temat włoskiej klasyki z makaronem La Italiana 🙂

MAKARONOWA CAPRESE
250 g pomidorków koktajlowych
1 opakowanie (150 g) mozzarelli mini
garść listków bazylii
2-3 garście mieszanki sałat ze szpinakiem
150 g makaronu Czaniecki La Italiana Rurka Skośna
1 łyżka oliwy
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka soli do gotowania

sos
125 ml oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżeczki brązowego cukru

Stawiam wodę na makaron, gdy zacznie się gotować dodaję sól i makaron. Gotuję w mocno wrzącej wodzie wg przepisu a następnie odcedzam mieszam z łyżką oliwy i odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie mieszając ze sobą wszystkie składniki przygotowuję sos.

Gdy makaron jest już wystudzony dodaję do niego pokrojone na połówki pomidorki i kulki mozzarelli, mieszam z częścią sosu i odstawiam do lodówki na 15-20 minut. Przed podaniem dodaję mieszankę sałat i bazylię. Całość  polewam resztą sosu i oprószam mielonym pieprzem. 

Smacznego !

zBLOGowani.pl

proponowane posty

1 Comment

  1. Uwielbiam takie połączenie smaków 🙂

Comments are closed.