Takie pomysły przychodzą mi do głowy zawsze gdy lodówce zostanie coś z obiadu. Tym razem miałam trochę ugotowanej kaszy a w piwnicy trafiłam na ostatnią puszkę czerwonej fasoli. Tak przygotowane burgery podane w ciepłej bułce z sosem i warzywami są przepyszne, zdrowe i tanie ! Kotlety zgrillowałam co znacznie ograniczyło kalorie więc pozwoliłam sobie na porządny majonezowy sos 🙂
WEGEBUREGERY Z KASZY I CZERWONEJ FASOLI
* 15 sztuk
500 g ugotowanej kaszy (u mnie mix gryczanej z jęczmienną)
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
1 jajo
3/4 – 1 szklanki bułki tartej
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki płatków chilli
2 łyżki Ajvar pikantny (oprócz smaku poprawia też kolor)
olej do smażenia, oliwa do grillowania
do podania
bułeczki – nie lubię bułek hamburgerowych więc u mnie małe kajzerki
pomidor
czerwona cebula
ogórek kiszony lub konserwowy
sałata
sos
* proporcje wg smaku
majonez
musztarda francuska
musztarda sarepska
ketchup
Fasolę rozdrabniam blenderem i mieszam z ugotowaną kaszą. Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na łyżce oleju i dodaję do kaszy i fasoli. Całość doprawiam do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i pozostałymi przyprawami. Dodaję jajo, bułkę tartą i dokładnie mieszam. Z powstałej masy formuję kotlety i smażę na posmarowanym oliwą grillu ale myślę, można je również upiec w piekarniku. Używam grilla góra-dól nie wiem jak kotlety zachowują się w trakcie przewracania.
Kotlety podaję w podpieczonej bułce którą smaruję sosem. Na jednej części układam sałatę, kotleta, cebulę, pomidora, ogórka i przykrywam drugą posmarowaną sosem częścią bułki. Tak przygotowane kotlety podaję spięte wykałaczką.
Smacznego !
p.s. wielkość kotletów dobierz do rozmiaru bułki
bardzo apetycznie wyglądają, chyba mam pomysł na jutrzejszy obiad – dzięki!
Super przepis, na pewno do wypróbowania!