Prosty i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie grilla elektrycznego. Zestaw warzyw jest dowolny ja wybrałam te które lubię najbardziej. Wiadomo, że szparagi szybko się kończą i zamierzam ten czas dobrze wykorzystać 🙂 Tak przygotowane warzywa można podać z kawałkiem pieczywa lub jako dodatek do mięsa.
GRILLOWANE WARZYWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM
2 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
7-8 zielonych szparagów
1/2 cukinii
1/2 cebuli
1/3 czerwonej papryki
5-6 pieczarek
sos
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy u mnie pomieszana francuska/czeska
Zaczynam od przygotowania warzyw i tak : cukinię kroję w słupki, pieczarki w grube plastry, paprykę w paski, cebulę na ćwiartki i dzielę na warstwy a szparagi obieraczką do warzyw obieram od połowy i odcinam ok 1,5-2 cm. Tak przygotowane warzywa polewam oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przykrywam i odstawiam przynajmniej na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewam grilla i układam na nim warzywa. Grillowanie trwa ok 15-20 minut, cebula grilluje się najdłużej więc ją ściągam jako ostatnią, najszybciej gotowa była cukinia.
W między czasie mieszam oliwę z miodem i podgrzewam, dodaję sok z cytryny, musztardy i ocet balsamiczny. Zgrillowane warzywa wrzucam do miski i mieszam z przygotowanym, ciepłym sosem. Podaję z kawałkiem grillowanej ciabatty.
Smacznego !
Ten sosik musztardowy świetnie się wpasowuje w grillowane warzywka 🙂