Jajka przygotowane w ten sposób serwowane są prawie na każdej imprezie. Pięknie prezentują się również na wielkanocnym stole a przepis rozchodzi się wśród kolejnych znajomych 🙂 Pojawiły się u Nas w domu dzięki mojej przyjaciółce. W ten sposób faszerował jajka jej Tata i jest to dla niej jeden ze smaków dzieciństwa.
JAJA FASZEROWANE Z SZYNKĄ I SZCZYPIORKIEM
7-8 jaj
50-60 g wędzonej szynki
50 g serka topionego smak śmietankowy lub szynkowy
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 łyżka maggi
pieprz do smaku
Zaczynam od ugotowania jajek … Mój sposób – jajka wkładam do zimnej wody, dodaję łyżeczkę soli i od zagotowania liczę 8-9 minut następnie zalewam zimną woda i odstawiam do ostygnięcia. Zimne, nieobrane ze skorupek jajka przekrawam na polowe. Małą łyżeczką wyciągam żółtka i wrzucam do miski w której będę przygotowywała farsz. Łyżką stołową wyciągam ze skorupki białko i układam na talerzu.
Do żółtek dodaję serek topiony, majonez i maggi. Wszystko rozcieram widelcem, dodaję posiekany szczypiorek, pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Doprawiam do smaku pieprzem i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą dwóch łyżeczek lub szprycy do dekorowania tortów napełniam farszem białka. Na koniec posypuję czerwoną, słodką papryka i dekoruję natką pietruszki.
Smacznego!
ps. jeżeli zostanie trochę farszu, polecam wykorzystać jako pastę do chleba 🙂