Tak wiem … domowe pesto przecież robi się tak prosto i szybko! Tyle, że trzeba mieć w domu składniki, niestety (?) z Chaty do sklepu daaaleko a pomysł na makaron przyszedł nagle i skorzystałam z gotowca … przepis na domowe bazyliowe pesto wrzucę innym razem. Poza tym nie zamierzam udawać, że w mojej kuchni to wszystko domowej roboty … doby i tak już brakuje 🙂
MAKARON Z ZIELONYM PESTO I PARMEZANEM
*porcja dla 3 osób
250 g makaronu trotolle tri color
2 łyżki pesto
4 łyżki tartego parmezanu
gorgonzola – opcjonalnie
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. Odcedzam i nie przelewając zimna woda wrzucam do garnka w którym się gotował. Dodaję pesto, starty na drobnych oczkach parmezan i opcjonalnie gorgonzolę pokrojoną w drobną kostkę, mieszam tak aby sos dokładnie pokrył makaron.
Całość dekoruję świeżą bazylią i sosem balsamicznym który ma wpływ nie tylko na wygląd ale i smak potrawy.
Smacznego !