Zwyczajne zapiekanki z chleba i sera robimy w mikrofalówce bardzo często. Tym razem spróbowałam w ten szybki sposób przygotować tosty z jajem których zdjęcie widziałam kiedyś w sieci. Pomysł okazał się genialnym i w ten sposób mamy naprawdę expresowe, syte i pyszne śniadanie.
TOST Z JAJEM Z MIKROFALÓWKI
* na jednego tosta
2 kromki chleba tostowego
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego / ketchupu
1 plasterek szynki / salami
1 plasterek sera żółtego
majonez
1 jajo
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Jedną kromkę smaruję ketchupem i posypuję ziołami prowansalskimi. Układam plasterek sera żółtego a na nim wędlinę. Z drugiej kromki kieliszkiem/szklanką wycinam kółko i układam na wcześniej przygotowanej kanapce. Dookoła otworu wyciskam pasek majonezu (nie miałam majonezu w butelce więc włożyłam łyżkę do woreczka i wycisnęłam wcześniej obcinając róg 🙂 a w środek delikatnie wbijam jajo.
Oprószam solą, pieprzem i wkładam na ruszcie do mikrofalówki ustawionej na grzanie + górny grill na 3 minuty przy mocy 900 Wat. Opcjonalnie można zapiec w piekarniku ale nie próbowałam więc dopasowanie temperatury i czasu zostawiam Wam 🙂
Smacznego !
Zdecydowanie wersja z salami 🙂
Genialne! Nie widziałam czegoś takiego , podoba mi się! 🙂
Tak tak u mnie też z salami wygrywa … ale młodemu zrobiłam z drobiową domową szyneczką 🙂
Zdjęcie widziałam kiedyś na jakimś portalu typu zszywka. Ale tamte były raczej pieczone … Ciesze się że udało mi się w końcu je zrobić.
Dobry pomysł i nawet "zwykła kanapka" może mieć wersję 2.0 🙂 Świetny i smakowity pomysł!