krokiety z pieczarkami
bez mięsa Boże Narodzenie kolacja na imprezę obiad pieczarki ser żółty w kuchni wytrawny-obiad-wegetarianski

KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM

Krokiety z pieczarkami i serem polecam na świąteczny stół idealnie pasują do czerwonego barszczu. Chrupiąca panierka i ciągnący się ciepły ser – coś pysznego 🙂 Szukasz przepisu na naleśniki – kliknij tu

Wspomniałam wcześniej, że wolę naleśniki w wersji bez panierki. Krokiety z tym farszem trzeba podgrzać przed podaniem aby ser żółty się rozpuścił, bez panierki rozsypywały się na patelni więc postanowiłam je opanierować. No i wyszło pysznie choć trochę bardziej kalorycznie 🙂

Krokiety z pieczarkami i serem
krokiety z pieczarkami i serem

PRZEPIS NA KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

składniki na krokiety
800 g pieczarek
2 cebule
oliwa
sól, pieprz, słodka papryka 

200 g startego sera żółtego

przepis na naleśniki

jajo, bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Zaczynam od usmażenia naleśników, zawijam je folią i odstawiam na czas przyrządzenia farszu, zmiękną i łatwiej się je zwija.

Pieczarki kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, to samo robię z pokrojoną w piórka cebulą.  Następnie rozdrabniam je za pomocą stojącego blendera lub mielę w maszynce na dużych oczkach. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodka papryką – pamiętając o tym, że farsz powinien być wyrazisty w smaku.

Krokiety z pieczarkami i serem
jak zwijać krokiety
Na naleśnikach rozsmarowuję farsz pieczarkowy, posypuję startym serem i zawijam w rulony zamknięte.  Panieruję w roztrzepanym jaju i bułce tartej, następnie smażę na złoty kolor.
 
Krokiety z pieczarkami i serem
krokiety z pieczarkami

Podaje z czerwonym barszczem lub z sałatka z buraczków J

Smacznego !

proponowane posty

20 Comments

  1. Bardzo apetyczne ,pozdrawiam.

  2. Najlepsze na świecie:)

  3. Ten ser w środku? Boski!

  4. Anonimowy says:

    Ale pyszne mniam mniam

  5. Znamy to i lubimy. Az slinka cieknie.

  6. Tego właśnie szukałam! Produkcja rusza już jutro! Dzięki i pozdrawiam!

  7. Anonimowy says:

    Krokiety sa pyszne mi troche popekaly przy zawijaniu ale to pewnie dlatego ze zwijalam cieple nalesniki z cieplym farszem 🙂

  8. Anonimowy says:

    ile wyszło Pani tych krokietów z tego przepisu??:)

  9. ok 15-18 krokietów

  10. Anonimowy says:

    Proszę o pomoc, czy zamrażać na święte upieczone krokiety ?

  11. Ja czasami mrożę ale nie opanierowane. Po rozmrozeniu panieruję i smażę.

  12. Witam, a tą zmieloną cebule to się podsmaża na patelni czy surową do farszu sie daje?
    Pozdrawiam

  13. Dodaję podsmażona cebulę

  14. Anonimowy says:

    ja do pieczarek (jeszcze gorących) dodaję serek topiony i ser żółty. Jak wszystko się połączy to taką pastą serowo- pieczarkową smaruję naleśniki, a dalej robię identycznie.

  15. przepis świetny ! dodałyśmy jeszcze do farszu mielone podsmażone i powiem ,że świetne 😉

  16. Z mięsem i pieczarkami jeszcze nie robiłam ale to świetny pomysł 🙂

  17. Ser aż się rozpływa, super krokiety z pieczarkami

  18. Super, że smakują 🙂

  19. What types of cheese do you use?

  20. Gouda, emental, cheddar, edam… good will every yellow cheese.

Comments are closed.