Pyszny makaron, dobry na szybki obiad lub kolację. Składniki świetnie się komponują a wino i szczypta gałki dodaje mu charakteru. Najlepszy zaraz po przygotowaniu.
KREMOWE RIGATONI Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I PIECZARKAMI
250 g makaronu
1 pierś z kurczaka
250 g pieczarek
100 g świeżego szpinaku (u mnie baby)
1,5 szklanki śmietanki 30%
5 ząbków czosnku
0,5 szklanki białego wina
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
olej
Umytą i osuszoną pierś kroję w średniej wielkości kostkę, mieszam z odrobiną soli i pieprzu. Na rozgrzanym oleju podsmażam kurczaka jak zaczyna się robić złoty ściągam z patelni. Nastawiam wodę na makaron i w czasie przygotowywania sosu gotuję wg przepisu na opakowaniu. Na olej który został po smażeniu kurczaka wrzucam pokrojony w plasterki czosnek. Jak tylko poczuję jego zapach dolewam wino i pozwalam mu chwilę odparować, dorzucam pokrojone w duże kawałki pieczarki. Gdy pieczarki są już miękkie dodaję szpinak i jak tylko zwiędnie dolewam śmietankę, dodaję usmażonego kurczaka, doprawiam sola, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Zostawiam na chwile na ogniu aby sos zgęstniał, dorzucam odcedzony makaron, mieszam z sosem i nakładam na talerze. Podaję z lampką białego wina 🙂
Smacznego !
Jak dla mnie przepysznie, nic więcej do szczęścia nie potrzeba.