Włoska frittata tym razem w połączeniu z hiszpańską kiełbasą chorizo. W mojej propozycji jest jej tylko kilka plasterków jednak miłośnikom kiełbasy proponuję dodatkowa porcję podsmażyć razem z warzywami.
FRITTATA Z CHORIZO
1/2 czerwonej cebuli
1 szklanka brokułowych różyczek
5-6 pieczarek
1 łyżka groszku
1 łyżka czerwonej fasoli
5 jaj
60 g żółtego sera
6-7 plasterków chorizo
olej
sól, pieprz, słodka papryka
szczypta ostrej papryki
Na dobrze rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w piórka cebulę, dodaję pieczarki i podsmażam przez chwilę. Następnie dorzucam brokuła, fasolę i groszek. Doprawiam paprykami, solą i pieprzem i smażę 5-8 minut na niewielkim ogniu.
Jaja roztrzepuję z solą, mieszam ze startym serem i wylewam na patelnię. Na wierzchu układam plasterki chorizo. Przykrywam pokrywką i zostawiam na małym ogniu aż jajka na wierzchu trochę stężeją.
Delikatnie zsuwam na talerz, przykrywam patelnią i odwracam całość tak żeby podsmażyć chwilę z drugiej strony. Wykładając na talerze ponownie odwracam tak aby chorizo było na wierzchu.
Smacznego !