Banan i czekolada to bardzo dobre połączenie a jak dodamy do tego wiśnie okazuje się wręcz doskonałe. Jeden minus to że muffiny znikają równie szybko jak się je robi 🙂
BANANOWO-KAKOWE MUFFINY Z KANDYZOWANYMI WIŚNIAMI
1 1/2 szklanki mąki
2 łyzki ciemnego kakao
3 łyzki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jaja
1 łyzka masła
3 łyzki jogurty greckiego
90 ml oleju słonecznikowego
2 dojrzałe banany
ok 40 kandyzowanych wiśni / wydrylowane wiśnie + cukier
W jednej misce mieszam ze sobą suche produkty mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej ucieram jaja z masłem i olejem. Banana rozgniatam widelcem dodaję do utartych jaj. Dosypuję suche produkty i dokładnie mieszam.
Formę do muffinek wykładam papilotkami i wypełniam je ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu układam po kandyzowane wiśnie. Piekę przez 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego !
Zamiast kupnych wiśni można szybko przygotować domowej roboty. Ja zanim zamrożę wiśnie dryluję je i zostawiam na noc w lodówce żeby puściły sok. Takie wiśnie wystarczy wrzucić na patelnię zasypać cukrem i przesmażyć do odparowania płynu.
Banan i kawa – uwielbiam to połączenie! Porywam jednego muffina do… kawy 🙂
Smacznego 🙂