Włoski kurczak po myśliwsku, to nic innego jak kurczak duszony w sosie paprykowo-pomidorowym z dodatkiem suszonych grzybów i wina. Na przepis trafiłam na stronie Simply Recipes, zamieniłam tylko pieczarki na suszone grzyby.
KURCZAK CACCIATORE
2 ćwiartki kurczaka
1 cebula
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
15 g suszonych grzybów
1/3 szklanki białego lub czerwonego wina
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka tymianku, oregano, soli
Ćwiartki z kurczaka dzielę na mniejsze kawałki, myję, osuszam a następnie solę i oprószam pieprzem. Na czas przygotowania warzyw odstawiam kurczaka do lodówki. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na 20-30 minut. Cebulę kroję w piórka, paprykę w paseczki, czosnek w plasterki.
Na rozgrzanej oliwie obsmażam kurczaka, zaczynając od strony ze skórą, ok. 5-8 aż zrobi się złota i kolejne 5 minut z drugiej strony. Kurczaka ściągam z patelni i jeżeli jest za dużo tłuszczu to zlewam go tak aby została jedynie delikatna ilość pokrywająca dno. Na rozgrzany olej wrzucam pokrojone cebulę, paprykę i namoczone, odsączone grzyby. Często mieszając smażę ok 10 minut, aż cebula zrobi się szklista, dodaję czosnek i smażę jeszcze chwilkę. Dolewam wino, mieszam i pozwalam mu się zredukować o połowę. Dodaję pomidory i przyprawy gotuję ok. 5-8 minut bez przykrycia. Układam w warzywach kurczaka, zmniejszam ogień i duszę ok 30-40 minut.
Podaję ze świeżym, chrupiącym pieczywem i kieliszkiem wina.
Smacznego !