Cierpię na nadmiar jabłek 🙂 Kolejna propozycja w tym sezonie to szybka i bezproblemowa rolada, przepis pochodzi z blogu slodkie.blox.pl. Pomysł na zapiekanie jabłek z biszkoptem jest rewelacyjny, robiłam ją już wielokrotnie – gwarantuję, nie może się nie udać !
ROLADA JABŁKOWA
5 jabłek
4 jaja
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
Dużą piekarnikową blachę wykładam papierem do pieczenia. Jabłka obieram, kroję w kawałki, układam gęsto na całej powierzchni blachy i posypuję cynamonem. Białka oddzielam od żółtek i ubijam pianę, żółtka ucieram z cukrem. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając łyżką łączę białka z żółtkami i mąką. Powstałą masę wylewam na jabłka.
Piekę przez 40 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto wykładam na ściereczkę tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągam papier i zawijam roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawiniętą w ściereczkę zostawiam do ostygnięcia. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Smacznego !
jakie ładne zdjęcia!
a rolada.. wyborna :]
jaka puszysta 🙂
Zapraszam do mnie, gdzie zostałaś przeze mnie wyróżniona:)
http://lifegoodmorning.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html
przepis jest faktycznie prosty ,nigdy nie pieklam rolady ale najwyzszy czas ,ale upieke najpierw sam piszkopt a gdy lekko ostygnie wyloze jablka bo mam prozone w sloiku i zwine, ciekawa jestem co z tego wyjdzie ,pozdrawiam
Fajny blog,ciekawa nazwa;))fajne przepisy,:) Na pewno skorzystam;)Pozdrawiam