Łukasz jest wielbicielem serników, które mi niestety nie wychodzą… Na blogu dzismamochotena.blox.pl znalazłam tartę z kremem śmietanowym i jagodami, długo nie myśląc zamieniłam śmietanę na twaróg sernikowy, jagody na maliny, które dzielnie trzymają się naszych krzaków i wyszła mi przepyszna, tarta sernikowa !
TARTA SERNIKOWA Z MALINAMI
* ciasto
150g mąki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
* krem
300g twarogu sernikowego
1 jajo + 1 białko (które nam zostało z ciasta)
50g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki mąki
200g malin
Do miski wsypuję mąkę, zimne masło kroję na małe kawałki, dodaję pozostałe składniki i zimnymi rękami (trzymam chwilę ręce pod zimną wodą) szybko zagniatam ciasto. Zawijam ciasto w folię spożywczą i odkładam do lodówki na 40 minut (w tej kwestii polegam na oryginalnym przepisie ponieważ moje ciasto spędziło w lodówce 2,5 godziny czyli czas pomiędzy drzemkami mojego syna i jest to zdecydowanie za długo, ciasto kruszyło się podczas rozwałkowywania więc musiałam poczekać aż zmięknie).
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę do tart wykładam rozwałkowanym ciastem, nakłuwam widelcem i piekę w 190 stopniach przez 15 minut.
Składniki na krem dokładnie miksuję, dodaję maliny i mieszam łyżką. Powstały krem wylewam na podpieczone ciasto i wkładam do piekarnika na kolejne 25 minut. Podaję posypaną cukrem pudrem.
Smacznego !
ser i maliny-pycha
Świetny pomysł, będę musiała pomyśleć o czym podobnym! 😉
ale piękne zdjęcia.
ach, nabrałam takiej ochoty…
Wspaniale wyglada! A serniki bywaja kaprysne, ale wierze, ze predzej czy pozniej zaczna ci sie udawac 🙂
Jestem zwolennikiem tradycyjnych serniczków.
Jednak Twoja Tarta wygląda zjawiskowo.Skorzystam z przepisu i na pewno wrócę aby się pochwalić :)Pozdrawiam Ollina
Wygląda cudnie – jeszcze tak letnio i świeżo… 🙂
Co do serników – jak znajdziesz odpowiedni przepis, to z pewnością Ci wyjdzie coś wspaniałego 🙂
wygląda przepysznie:) a maliny zrywaj póki są:)
Czekam w takim razie cierpliwie 🙂
Pięknie w tym roku maliny obrodziły. Udało mi się sporo zamrozić na zimę.
Zrobiłam! z miksem mrożonych owocków, pyszności! 🙂 Dziękuję za przepis!
Dziękuję za komentarz, one mi zawsze przypominają smaczne przepisy i wracam do nich 🙂
Zgodnie z przepisem dodałam mąkę do kremu i niestety jest bardzo wyczuwalna psując cały smak :/
A jakiej maki użyłaś ?
Pszennej
Mi mąką nie przeszkadza, ale rozumiem, że ktoś może być bardziej wyczulony. Może to po części kwestia sera ? Zamiast mąki można dodać budyń.
Hmm, jestem początkującą "cukierniczką" i możliwe, że gdzieś popełniłam błąd, tylko nie wiem gdzie, ale nie będę się zniechęcać 🙂 Pozdrawiam!
Ten przepis był dla mnie inspiracją 😉
SPÓD robię z mąki pełnoziarnistej żytniej lub orkiszowej 2000 mam sprawdzony przepis dla cukrzyków i nadzienie robię wedle uznania i smaku. Robiłam z malinami, mięta i czekoladą i kakaową zebre .Weekend Majowy grill i serniczek obowiązkowy wiec tym razem będzie z suszonymi śliwkami i kakao 😉 duet zawsze smaczny. A na dzień Matki szykuję już w myślach 😉 gruszka +czekolada gorzka 90% i synowie będą zadowoleni.
Dziękuję za inspiracje
Pozdrawiam Krysia