Czereśnie smażone z cukrem, zamknięte w słoikach, w piwnicy czekają na chłodniejsze dni.
SMAŻONE CZEREŚNIE
* 2 słoiczki 400 ml
1 kg wydrylowanych czereśni
100g cukru
Umyte i wydrylowane czereśnie zasypuję cukrem i smażę na średnim ogniu ok 20-30 minut co jakiś czas mieszając. Sok który puszczą czereśnie powinien się lekko zredukować. Jeszcze gorące czereśnie przekładam do umytych i sparzonych słoiczków, zakręcam i odwracam na 5 minut.
Tak przygotowane czereśnie można wykorzystać do przygotowania deseru jeszcze tego samego dnia. Na moim blogu jest przepis na Czereśniowe serniczki.
Smacznego !
och, piękne zdjęcia, wiesz?
i podobają mi się takie słoneczne słoiki. zimą, kiedy otworzysz, buchnie i rozkwitnie czerwiec. magia.
Dziękuję 🙂 Tak to przewrotne, czereśnie mam jeszcze na drzewie a już nie mogę się doczekać jak w zimie zjem sobie czereśni w jakimś pysznym deserze 🙂
Piękne słoiczki, pysznie wyglądają!Też przerabiam i zasypuję tylko cukrem, ale to za jakiś m-c, te czerwcowe już zamknięte w słoiku;)