Zalecenia lekarza – mniej soli więcej białka, warzyw, owoców… Łukasz stanął na wysokości zadania, zakupy zrobione, w zamrażarce zapas drobiu a w lodówce warzywa i owoce. Pozostało mi popuścić wodze fantazji i do dzieła. Dziś pierwsza z kurczakowo-warzywnych propozycji, sól ograniczam wprowadzając inne przyprawy w tym przypadku curry do ryżu i sos sweet chilli do mięsa z warzywami.
KURCZAK Z PAPRYKĄ
1 pierś z kurczaka
1 czerwona cebula
1/2 białej części pora
2 papryki (u mnie po kawałku 3 kolorów)
1 łyżka sosu sweet chilli (u mnie Blue Dragon)
szczypta soli, papryka, olej
Pokrojoną pierś przyprawiam odrobiną soli, papryką i podsmażam na łyżce oleju. Dorzucam pokrojoną w piórka cebulę a po 2-3 minutach pokrojoną w paseczki paprykę i por. Całość smażę ok 10 minut na średnim ogniu w między czasie dodając sos. Papryka powinna pozostać chrupiąca.
RYŻ Z KIEŁKAMI
1 szklanka ryżu
1/2 opakowania kiełków na patelnię
1/2 łyżeczki curry
Na suchą patelnię wsypuję ugotowany wcześniej na sypko ryż i chwilę podgrzewam, doprawiam curry. Na małym ogniu pozwalam mu nabrać sypkości a pod koniec dodaję kiełki. Ryż powinien być sypki i delikatnie chrupiący.
Ryż można zmieszać z mięsem i przed podaniem podgrzać na jednej patelni.
Smacznego !
Wyglada bosko, lubie takie kolorowe dania 🙂 A do tego zdrowe – czego chciec wiecej?
Uwielbiam takie dania!
Nie wiem, jak jest u innych "ciężarówek", ale mnie osobiście cebula i por prowadzą do okropnych dolegliwości. Myślę, że to dlatego, że są ostre, a ciąża nie lubi ostrego jedzonka 🙁 Aga
Moja bardzo lubi 🙂 Większość mądrych książek o ciąży zaczyna się od słów "pamiętaj każda ciąża jest inna". Cebula i czosnek to u mnie podstawa kuchni i odporności szczególnie zimą !
Zazdroszczę… 😐