Świąteczne pierniczki to już u nas tradycja, robię je od kilku lat ze sprawdzonego, prostego przepisu. W tym roku zrobiłam również kilka witrażyków które choć jadalne polecam głównie jako ozdoby świąteczne.
2,5 szklanki mąki
150 ml miodu
50 g miękkiego masła
150 ml miodu
50 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki brązowego cukru
1 jajo
1 jajo
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
do witrażyków
kolorowe landrynki
lukier
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Z podanych składników wyrabiam ciasto, rozwałkowuje na 3-4 mm i wycinam ciasteczka. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 10 minut, studzę na kratce. Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie później robią się bardzo twarde, po ok tygodniu przechowywania w blaszanej puszcze są znowu miękkie 🙂
Witrażyki w pierniczkach robię z potłuczonych landrynek na jedno ciastko wchodzi mi ok 1,5 landrynki 🙂 W wycięte miejsce wsypuję pokruszone landrynki i piekę razem z pozostałymi piernikami, po wyciągnięciu z piekarnika należy chwilkę odczekać żeby cukierek cię skrystalizował i nie przylepił do papieru.
Dodatkowo część pierniczków ozdabiam lukrem i róznego rodzaju posypkami w tym roku był to mak, wiórki kokosowe i czekoladowe kuleczki. Lukier robię z ubitego białka z cukrem pudrem, wychodzi śnieżno biały i pieknie wygląda po zastygnieciu.
Smacznego !
Piękny pierniczkowy widok!
Uwielbiam te klimaty pełne domowego ciepła.
Czyli wniosek taki, że najlepiej pałaszować ciepłe! 😀
Pierniczki udały się popisowo!
Pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że tu trafiłam:)
Śliczne! i tradycyjne i witrażyki;)
Ostatnie sztuki zostały zjedzone w sylwestra, za rok kolejne podejście tym razem będę pamiętała o zrobieniu dziurki w witrażykach 🙂
Ładniutkie te pierniczki i na pewno są kruche.
Pierniczki po upieczeniu owszem, sa kruche ale przecież się nimi nie rzuca. Poza tym miękną, jesli poleżą odpowiednio długo
Pierniczki wyszły pyszne! Zabawa z lukrem rewelacyjna 🙂 dzięki za przepis.