Cukinia smażona w cieście to kolejne podejście do tego warzywa, skoro sezon w pełni korzystamy ! Bardzo prosty przepis na szybki obiad, widziałam gdzieś przepis na smażone plastry cukinii ale nie mogłam znaleźć więc postanowiłam przetestować autorski pomysł na „paprykowe” ciasto naleśnikowe.
Smażona cukinia to świetny pomysł na obiad lub przekąskę, można ją podać z sosem czosnkowym lub pomidorowym dipem.
* cukinia w cieście naleśnikowym * |
CUKINIA W CIEŚCIE
1 średnia cukinia
olej rzepakowy
* kilka plasterków sera żółtego lub mozzarelli (opcjonalnie)
ciasto
1 jajo
0,5 szklanki mleka
5 łyżek mąki (ja dałam tortową)
łyżeczka soli
łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki czosnku
szczypta pieprzu
* cukinia smażona w cieście * |
Cukinie kroję w 1,5 cm plasterki i obtaczam w cieście. Smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po przełożeniu plasterka na drugą stronę układam plasterek sera. Po ściągnięciu z patelni układam na ręczniku papierowym żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ciasto jest na tyle wyraziste że można cukinie podawać bez dodatków, dobrze smakuje również ketchupem czy sosem czosnkowym.
Smacznego !
rumiane i pyszne!
piękne, pyszne i złociste.
och, kuszą niemiłosiernie!
W domu zostały hitem 🙂 Dziś zrobię kolejną porcję dla gości!
pięknie to wygląda. niestety, ciasto nie przywarło mi do cukinii, rozciapciało się, kompletnie mi nie wyszło 🙁
Byc moze ciasto było zbyt rzadkie, mąki bardzo różnie wchłaniają płyny i ciężko określić przepis uniwersalnie dla każdej mąki. Spróbuj zagęścić mocniej przepis i kłaść cukinie na mocno rozgrzany tłuszcz. Trzymam kciuki !
Uwielbiam.W takim cieście jeszcze nie robiłam.
Zrobiłam dzisiaj – genialne, pyszne, soczyste. Przygotowałam do tego sos czosnkowy – rodzinka wcinała aż miło 🙂
wyśmienity przepis, do tego zrobić z jogurtu sos czosnkowo- oliwkowy i nic tylko zajadać!!!!! PYCHA!!
Czekam na cukinie. Mam ogromną ochotę na faszerowaną 🙂
Dziś zrobiłam, dla odmiany nudnej cukinii w bułce i jajku. Naprawdę się sprawdziło, przepyszne! Dodałam trochę więcej mąki, bo było zbyt rzadkie. Wszystkim smakowało, polecam. :))
Dzisiaj będę testować 😉
Pyszności, na prawdę gorąco polecam! To ciasto świetnie się sprawdziło również przy smażeniu boczniaków 🙂
Nietypowe ciasto, ale z chęcią spróbuję. Właśnie dzisiaj mam zamiar robić coś z cukini. Myślę, że to będzie dobry przepis.
Właśnie jem. Pycha! Ciasto wyszło za rzadkie, ale dodałam mąki i jest ok. Dziękuje za przepis.
Bo z tą mąką tak jest, że różnie bierze płyn. Ciężko idealnie dopasować proporcje i właśnie to to chodzi żeby regulować na oko 🙂 Cieszę się, że smakowała, pozdrawiam.