Nalesniki przepis podstawowy
bez mięsa mleko na szybko naleśniki obiad obiad-na-slodko przepis przepis podstawowy w kuchni

PRZEPIS NA NALEŚNIKI

Przepis na naleśniki jest jednym z wazniejszych – często robię je awaryjnie, szybki i prosty pomysł na obiad. Naleśniki można podać na wiele sposobów są też podstawą do kilku potraw. Dziś jednak postanowiłam zacząć od przepisu podstawowego.

Łukasz mi przypomniał dlaczego ten przepis jest dla mnie tak ważny ! Przez większość swojego „kuchennego” życia smażyłam naleśniki na oleju równocześnie nie dodając go do ciasta. Olej cieknący po butelce od których brudziły mi się ręce, za dużo lub za mało oleju na patelni, powiem wprost – nie lubiłam smażyć naleśników ! Teraz po ewolucji przepisu smażenie naleśników to „przyjemność” 🙂

przepis na naleśniki
Naleśniki przepis podstawowy  – foto: zChaty… 2016

PRZEPIS NA NALEŚNIKI 

składniki na naleśniki – 15-17 sztuk
 
1,5 szklanki mleka
1 szklanki wody mineralnej
2 jaja
2 szklanki mąki
3 łyżki oleju
szczypta soli 
* do naleśników które mają być podawane na słodko można dodać łyżeczkę cukru pudru

przepis na naleśniki
Naleśniki przepis – foto: zChaty… 2011
Mieszam mleko, wodę, jaja i mąkę, dodaję szczyptę soli i odstawiam na 5-10 minut. Po tym czasie mieszam ciasto z olejem i smażę naleśniki na suchej dobrze rozgrzanej patelni. Takie to proste 🙂
Smacznego !
 
Rada: Jeżeli robisz krokiety – przykryj naleśniki folią i odstaw na chwilę, zrobią się miękkie i elastyczne co sprawi, że łatwiej będzie Ci je zwijać.
 

Z naleśników przygotujesz:

proponowane posty

18 Comments

  1. mi zawsze wychodzą jakieś grubasy
    nie umiem rozlewać ich na patelni ;(

  2. Ja nalewam ok 3/4 hohelki trzymając patelnie w ręku, nalewam powoli i kręcę patelnią tak żeby ciasto się równo rozlało.

  3. te naleśniki są perfekcyjne! pozdrawiam z chaty w centrum wsi 🙂

  4. Wstyd się przyznać, że zawsze nalewałam olej na patelnie a nie jako składnik do ciasta? Jutro spróbuję tak jak napisałaś wyżej. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  5. Anonimowy says:

    super, mnie zawsze wychodziły grube, a u Ciebie w krokietach idealnie cieniutkie, olej do ciasta – ciekawe rozwiązanie, dzisiaj wypróbuję, zobaczymy co wyjdzie 🙂

  6. To pierwszy przepis który mi się udał. Zawsze albo mi się rwały, albo przypalały. A tu proszę, w końcu swietne naleśniki! Dzięki!

  7. Mam nadzieję, że się udało 🙂

  8. Bardzo się cieszę, że pomogłam … Smacznego 🙂

  9. Anonimowy says:

    Wyszły rewelacyjne … po raz pierwszy mi takie extra wyszły 🙂 Przepis suuuuper !

  10. Anonimowy says:

    Witam.
    Jaką folią Pani zawija naleśniki na krokiety? Aluminiową czy przeźroczystą?

  11. Najczęściej przeźroczystą ale może być również aluminiowa.

  12. Anonimowy says:

    A woda ma być gazowana ?

  13. Woda powinna być bez gazu. Choć z gazowanej też wyjdą 🙂

  14. Anonimowy says:

    dziękuję

  15. Najlepszy przepis. Naleśniki są super 🙂

  16. To prawda są super 😉

  17. Anonimowy says:

    Twoje naleśniki są najlepsze ��Teresa.

  18. Dziękuję 🙂

Comments are closed.