Dziś mam dla Was przepis na babkę ziemniaczaną z aromatycznym boczkiem. Co prawda nie jest to danie, które wpisuje się w noworoczną dietę 😉 Ale za to sezonowe, rozgrzewające i dające dużo energii na chłodne dni.
A jak już mówimy o dietetycznych przepisach to polecam Wam poszukać na stronie przepisy.pl
Do przygotowania babki ziemniaczanej wybieraj odmiany mączne, takie jak: Bryza, Gracja, Irbis lub tajfun. Jeżeli nie masz pewności jakiej używasz odmiany ziemniaków to dodaj do masy krochmal. Brzmi egzotycznie? Krochmal to nic innego jak osad skrobiowy, po starciu odciśnij ziemniaki z płynu i odstaw go na bok. Kiedy płyn się rozwarstwi, delikatnie wylej wodę a osad który zebrał się na dnie dodaj do masy.
Czas przygotowania: 45 minut + 1 godzina pieczenie
Liczba porcji: forma 25 cm
Składniki na Babkę ziemniaczaną z boczkiem
1 kg ziemniaków typ mączne
2 jajka
1 cebula
300 g boczku wędzonego
2 łyżeczki majeranku
½ łyżeczki kminku mielonego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
2 łyżka bułki tartej
Pokrój boczek w grubą kostkę, cebule drobno posiekaj.
Usmaż boczek z cebulą do zrumienienia.
Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
Dodaj jajka i przestudzony boczek z cebulą, dopraw do smaku.
Formę o średnicy 25 cm, posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
Przełóż masę ziemniaczaną i posyp bułką tartą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 60 minut w piekarniku ustawionym na grzanie góra+dół.
Podawaj na ciepło z kleksem śmietany i szczypiorkiem.
Smacznego!