Kto nie lubi krokietów ?! Ja tez lubię, nawet bardzo. Przerzuciłam się ostatnio na wersję bez bułki jak dla mnie pycha 🙂 Trochę mniej tłuszczu na co dzień, od święta muszą być panierowane 🙂
krokiety z kapustą i grzybami |
PRZEPIS NA KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
składniki na krokiety – 15-17 sztuk
500 g kiszonej kapusty
20 g suszonych grzybów
2 cebule
40 g margaryny
1 jajo
pieprz
Naleśniki smażę wg przepisu przykrywam folią i odstawiam, dzięki temu zrobią się miękkie i łatwiej się je zawija. Grzyby zalewam ciepłą wodą następnie gotuję je w wodzie w której się moczyły. Miękkie grzyby odcedzam, drobno kroję i odstawiam, nie wylewam wody!
jak zwijać krokiety |
Cebulę kroję w drobna kostkę i podsmażam na margarynie. Kapustę kiszoną kroję 2 razy i dorzucam do cebuli. Całość zalewam wodą z grzybów i duszę pod przykryciem do miękkości. Odstawiam do przestygnięcia, mieszam z pokrojonymi grzybami i surowym jajem. Doprawiam do smaku pieprzem.
krokiety z kapustą i grzybami |
Na naleśniki dość grubo nakładam farsz i zawijam w „zamknięte rulony”. Przed podaniem podsmażam na złoty kolor. Do naleśników polecam kubek gorącego, czerwonego barszczu.
Smacznego !
Inspiracja – „Smaczne potrawy z mąki i kaszy” K. Pyszkowska
Jak zrobić naleśniki ? Przepis na naleśniki – kliknij !
Przepyszne 🙂
taka trochę świąteczna wersja naleśników 🙂 podoba mi się bardzo!
To prawda jak gotowałam kapustę i grzyby pachniało już świętami 🙂
uwielbiam wszystkie naleśniczki – pięknie wyszły 🙂
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj
Hmm wyglądają pysznie 🙂
Ja nie lubie kapusty 🙂 Ale krokiety z innym farszem – jak najbardziej. Tyle, ze panierka faktycznie troche mnie przeraza. Ale bez panierki – jak najbardziej!