Nie planowałam robić rolady, miały być Tortille z wędzonym łososiem. Babcia Terenia miała inne plany… wręczyła mi przepis wycięty z jakiejś gazety i poprosiła o wykonanie. Jak mogłam odmówić ?! w końcu to babcia mojego syna :))) Przez małe zamieszanie z brakami jednych i nadmiarem innych składników przepis został dość mocno przekomponowany, efekt przerósł moje oczekiwania. Taka rolada będzie się na pewno pięknie prezentować na moim Wielkanocnym stole 🙂
SZPINAKOWA ROLADA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
4 jaja
1 szklanka mąki
400 g mrożony szpinak
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g serka mascarpone
1 puszysty serek kanapkowy ( ok 150 g )
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
200 g wędzony łosoś w plastrach
Dzień wcześniej na sitko wykładam szpinak i odstawiam do rozmrożenia a przed ubiciem białek dodatkowo odciskam z pozostałej wody. Białka oddzielam od żółtek i ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodaję żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaję szpinak i mieszam jeszcze przez chwilę.
Dużą piekarnikową blachę wykładam papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej szpinakową masę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok 15 minut. Upieczone ciasto przekładam na mokrą ściereczkę tak aby papier był u góry i odstawiam do przestygnięcia.
W między czasie miksuję mascarpone z puszystym serkiem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję drobno pokrojone zioła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Z ostudzonego biszkopta ściągam papier i rozsmarowuję przygotowany serek, zostawiając ok 1,5 cm. Na serku układam plasterki łososia i zwijam w ciasną roladę. Całość zawijam w folię i wkładam do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Podaję pokrojone w grube plastry.
Smacznego !
Bardzo wiosnna:-)
Piękna! Pyszna i przyciąga kontrastem kolorów.
Piękna 🙂
Pyszne połączenie, cudowny wygląd i dwa moje ulubione produkty, czy może być coś cudowniejszego? 🙂
Fantastyczny przepis i piękna rolada!
Pozdrawiam serdecznie!