awokado cytryna faszerowane jajka na szybko śniadanie w kuchni Wielkanoc

JAJKA FASZEROWANE AWOKADO

Kolejny po Jajkach faszerowanych szynką sposób na podanie jajek. Tym razem czosnkowo-cytrynowe nadzienie z awokado. Owoc ten dość szybko się utlenia przez co zmienia kolor na brunatny, dodanie soku z cytryny skutecznie spowalnia ten proces ale nie zatrzymuje go zupełnie – dlatego jajka przygotowujemy max 1-2 godziny przed podaniem, żeby jeszcze przez jakiś czas ładnie prezentowały się na stole. 

JAJKA FASZEROWANE AWOKADO
5 jajek
1 małe dojrzałe awokado
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Jaja zalewam zimna wodą, dodaję łyżkę soli i stawiam na ogniu. Od momentu jak woda zawrze gotuję 8 minut. Następnie zalewam jajka zimną wodą i odstawiam do ostygnięcia. Wystudzone przekrawam na połowę, małą łyżeczką wyciągam żółtka które umieszczam w miseczce. Natomiast białka usuwam ze skorupki za pomocą łyżki stołowej. Jajka można też obrać, następnie przekroić i dopiero wyciągnąć żółtka – zdaża się jednak, że jajko nie uda nam się ładnie obrać natomiast wyciągając je ze skorupki łyżką mamy gwarancję że będzie miało ładny kształt.

Awokado przekrawam na połowę, usuwam pestkę i łyżką wydłubuję miąższ ze skórki. Żółtka rozgniatam widelcem dodaję awokado, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Mieszam wszystko dokładnie, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Białka napełniam farszem, delikatnie oprószam świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Smacznego !

proponowane posty