To moje pierwsze próby z soczewicą i już wiem, że na pewno nie ostatnie. Mam plan na wypróbowanie kilku przepisów z 9 numeru Kotła. W którym znajdziecie również ten który właśnie czytacie 🙂 Gotowanie soczewicy zabiera jej trochę smaku do sałatki polecam ją tylko namoczyć. Tak przygotowana soczewica jest smaczna i chrupiąca, bardzo dobrze komponuje się z pieczonymi warzywami.
SOCZEWICA Z PIECZONYMI WARZYWAMI
* 3 porcje
Czas przygotowania: 40 minut + minimum 10 godzin moczenie
½ szklanki soczewicy
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 dynia Hokkaido
250 g pomidorków koktajlowych
60 g sałatkowego sera koziego
oliwa
sól morska
pieprz
zioła prowansalskie
mieszanka sałat do podania
Składniki na sos:
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
Soczewicę zalewam ciepłą wodą dodaję sok z cytryny, przykrywam i odstawiam na noc. Namoczoną soczewicę płucze w czystej wodzie i zostawiam na sitku żeby odciekła. Z dyni usuwam nasiona, kroję ją w grubą kostkę, dodaję umyte i częściowo pokrojone pomidorki. Skrapiam oliwą, oprószamy solą, pieprzem i ziołami.
Piekę 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg. w między czasie mieszam ze sobą składniki na sos. Ciepłe warzywa mieszam z soczewicą, układam na sałacie i dodaję pokruszony ser. Całość polewam sosem, podajemy na ciepło choć na zimno też jest smaczna.
Smacznego !
sałatka prezentuje się bardzo smakowicie. nie spotkałam się nigdy z takim sposobem przygotowania soczewicy. myślałam zawsze że trzeba ją ugotować.
Polecam spróbować, nie wiem jak z innymi kolorami soczewicy ale zielona w takiej formie sprawdza się do sałatek, czy krótko przesmazona z warzywami. Ja chrupię ja jak pestki slonecznika, zresztą to samo mam z ciecierzycą 🙂
Polecam spróbować, nie wiem jak z innymi kolorami soczewicy ale zielona w takiej formie sprawdza się do sałatek, czy krótko przesmazona z warzywami. Ja chrupię ja jak pestki slonecznika, zresztą to samo mam z ciecierzycą 🙂