Jak ugotować ryż basmati ? Należy wsypać do wody i odcedzić jak będzie miękki… nie mam żadnego innowacyjnego pomysłu na ugotowanie ryżu. Zazwyczaj stosuję się do instrukcji producenta. W zależności od tego do czego go przygotowuję dodaję do gotowania ziarna kardamonu, anyż, czosnek, chilli lub po ugotowaniu łyżkę masła czy aromatyczną oliwę. Warto próbować, ryż potrafi być naprawdę smaczny i aromatyczny.
Dziś podpowiadam jak w prosty sposób przygotować ryż który nie będzie tylko wypełnieniem talerza ale pysznym dodatkiem który znika z talerzy szybciej niż reszta 😉 Nie zajmuje to więcej czasu niż zwyczajne ugotowanie ryżu !
RYŻ BASMATI Z ZIARNAMI SŁONECZNIKA
1 szklanka ryżu
1,5 litra wody
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek ziaren słonecznika
Wodę zagotowuję, solę i wsypuję ryż. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszam. Dokładnie odcedzam i wysypuję na półmisek.
W czasie gotowanie się wody rozgrzewam patelnię. Na suchą wsypuję słonecznik i często mieszając podgrzewam aż będzie lekko brązowy. Uważam żeby nie spalić ! Gorący słonecznik przesypuję do papierowej torebki i chowam pod poduszkę. Dzięki temu słonecznik jest chrupiący.
Ugotowany ryż mieszam ze słonecznikiem.
Podaję z sosem, mięsem, smażonymi warzywami lub w formie sałatki a bywa, że zjadam sam 🙂
Smacznego !