Nie mam jeszcze swojego ulubionego bolognese na blogu a w tym przepisie wykorzystałam sos Barilla, który rozrzedziłam passatą pomidorową. Równie dobrze jeżeli nie lepiej 🙂 sprawdzi się domowy sos należy jednak pamiętać, że powinien być odpowiednio rzadki aby wypełnić rurki makaronowe w przeciwnym wypadku mogą po upieczeniu być twarde.
*forma o średnicy 20 cm
300 makaronu Rigatoni lub innego o grubych rurkach
400 g sosu bolognese – użyłam gotowego sosu Barilla
200 ml passaty pomidorowej
125 g tartego sera mozzarella
bazylia, parmezan – opcjonalnie do podania
Makaron zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut a następnie odcedzam. Sos bolognese mieszam z passatą, doprawiam do smaku.
Formę wykładam folią aluminiową. Na spód rozsmarowuję 3 łyżki sosu. Makaron ustawiam w sosie pionowo tak aby wypełnić formę, całość zalewam sosem. Aby dokładnie wypełnić rurki makaronowe stukam formą o blat. Sos spływa na dół i robi miejsce na kolejną porcję, dzięki temu makaron równomiernie zmięknie.
Podaję na ciepło posypane startym parmezanem i bazylią.
Kurcze, taki torcik, w którym nie ma słodkiego bardzo mi odpowiada 🙂
Nie przepadam za słodyczami, ale takie torty są właśnie dla mnie!