Śledzie to moja propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy. Nie są pracochłonne i zawsze się sprawdzają. W tym przepisie wykorzystuję ogórki korniszony z czosnkiem od Krakusa, które w połączeniu ze świeżą papryką tworzą pyszny, chrupiący dodatek do ryby. Dzięki dużej ilości warzyw śledzie w oleju wyglądają i smakują bardzo świeżo i kolorowo.
Do przygotowania śledzi użyłam zalewy z ogórków korniszonów z czosnkiem Krakus. Ogórki są w occie z czosnkiem, zielem angielskim i koperkiem co sprawia, że zalewa nabiera smaku przypraw i nie ma potrzeby dodatkowo marynować śledzi z ich dodatkiem.
przepis na: ŚLEDZIE Z KORNISZONEM I PAPRYKĄ
10 ogórków korniszonów z czosnkiem Krakus
500 g śledzi a’la Matjas
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
½ pęczka koperku
3 łyżki zalewy octowej z korniszonów
świeżo mielony pieprz, łyżeczka cukru
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
Filety śledziowe opłukuję pod bieżącą wodą i wkładam do miski z zimną wodą. Odstawiam na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Czas moczenia zależy od tego, jak słone są ryby.
W tym czasie cebulę, papryki oraz ogóreczki kroję w kostkę. Do warzyw dodaję pieprz oraz zalewę z ogórków korniszonów z czosnkiem od Krakusa.
Odsączone z nadmiaru wody śledzie kroję na mniejsze kawałki.
W słoiku układam warstwami warzywa, śledzie które posypuję świeżym koperkiem, warzywa, śledzie… ostatnią warstwą powinny być warzywa.
Całość zalewam olejem i odstawiam do lodówki przynajmniej na 24 godziny.
Smacznego !
Uwielbiam śledzie, ale poproszę bez cebuli ;). To trochę nietypowe w Polsce, ale ja nie cierpię cebuli :). Przecudnie wyszły Ci te zdjęcia, a skąd masz taki świetny widelec? Bardzo mi się podoba.
Wygląda bardzo ładnie, ale ja po prostu śledzi nie lubię i nie przełknę 😀
No ale czegoś mogę nie lubić 🙂
Bez cebuli też będą smaczne trochę mniej wyraziste 😉 Dziękuję, śledz nie jest zbyt fotogeniczny ale w kolorowych warzywach fajnie się prezentuje. Widelec dostałam albo kupiłam na starociach 😉 W każdym razie z drugiej ręki.
Jasne, że można 🙂 U nas w domu śledzie jem tylko ja no i goście którzy zawsze korzystają n imprezach.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.