Przymiotniki prosto i szybko chyba najczęściej mogły by określać moje przepisy 🙂 Danie z młodej kapusty zdecydowanie do takich należy … obiad w 15 minut.
MŁODKAPUSTA Z KOPERKIEM I WĘDZONYM BOCZKIEM
1 młoda kapusta
1 mała cebula
3 łyżki posiekanego koperku
200 g wędzonego boczku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
szczypta cukru
sól, pieprz
Boczek kroje w paseczki i przesmażam go na suchej patelnia, ściągam łyżką cedzakową i dostawiam na bok. Na patelnie wrzucam drobno pokrojoną cebulkę gdy lekko się zeszkli dodaję posiekaną kapustę. Doprawiam kminkiem, cukrem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem przykrywam i duszę kilka minut. Na koniec dodaję przesmażony wcześniej boczek oraz koperek. Podaję z młodymi ziemniakami, resztę (jeżeli coś zostanie) pakuję w lunch box i zabieram do pracy 🙂
Smacznego !
p.s. boczek warto włożyć na chwilę do zamrażalnika, takie lekko zmrożone mięso łatwiej się kroi.
Uwielbiam! Musze spróbowac wg Twojego przepisu 🙂 Ostatnio sasiadka mnie uraczyła i zdałam sobie sprawe, że dawno nie jadłam. A dodam, że nigdy nie robiłam 😉