Zupa dnia następnego, zostało mi trochę rosołu i ugotowane marchewki. Pierwsze wrażenie po zmiksowaniu – ugotowałam zupę dla niemowląt ! Wystarczyło doprawić ją mielonym imbirem, dodać ziołowe grzanki i zupełnie zmieniła swój charakter 🙂
ZUPA MARCHEWKOWO-RYŻOWA
3 marchewki
0,5 litra bulionu
4 łyżki ryżu
1 łyżeczka masła
szczypta cukru
⅓ łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz
1-2 kromki ciemnego chleba
1 łyżka oliwy
zioła prowansalskie
Marchewki kroję na kawałki duszę na łyżce masła a następnie zalewam bulionem i gotuję razem z ryżem. Moje marchewki są już ugotowane bo zostały mi z rosołu, dodaję więc do bulionu ryż i gotuję do miękkości 15-20 minut. Dodaję miękkie marchewki, masło i miksuję całość na krem, doprawiam do smaku. Chleb kroję w kostkę mieszam z oliwą i ziołami, podgrzewam na suchej patelni do chrupkości.
Smacznego !
mmm… wygląda zachwycająco!
Wygląda apetycznie! 😉
Podoba mi się zagęszczanie zupy ryżem 🙂