” Krem z marchewki i pieczonego jabłka
Składniki:
5-6 sporych marchwi
3 jabłka
3 ząbki czosnku
0,75-1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny)
pół łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
pół szklanki kremówki
2 łyżki masła
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Marchew ugotować z włoszczyzną w bulionie.
Jabłka piec przez 25-30 minut w 160 stopniach.
W rondlu rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podsmażyć chwilę.
Dodać pokrojoną w pióra cebulę, zasypać cukrem i skarmelizować.
Wrzucić pokrojoną w plastry marchew.
Smażyć chwilę.
Dodać upieczone jabłka, pozbawione gniazd nasiennych.
Zalać bulionem i zagotować.
Przyprawić i gotować około 15 minut na małym ogniu.
Ręcznym blenderem zmiksować zupę, żeby wszystkie składniki się rozdrobniły i utworzyły krem.
Wymieszać z kremówką.
Podawać od razu.
Ja dodałam prażone ziarna słonecznika i grzanki z masłem czosnkowym.
Życzę smacznego i pozdrawiam
Małgorzata Janczak „
Proszę o przesłanie adresu do wysyłki nagrody wraz z telefonem kontaktowym i jeszcze raz dziękuję za udział w moim pierwszym konkursie !
Do następnego …
idealna zupka! 🙂