Lubię gdy obiad „robi się sam”… Polecam wersję pieczoną gulaszu osobom które nie lubią stać przy garnkach i pilnować. Jest to tez dobry pomysł na „proszoną” kolację w trakcie pieczenia można poprawić makijaż a jak przyjdą goście wyciągnąć gotowe danie z piekarnika. Jeżeli chcesz zaoszczędzić jeszcze więcej czasu warto wykorzystać kasze kuskus.
PIECZONY GULASZ Z KARKÓWKI Z WARZYWAMI
800 g karkówki
2 nieduże cebule
5 średnich marchewek
1 większa cukinia
1 duża pietruszka
1 duża czerwona papryka
1/4 selera
1 biała część pora
5-6 ząbków czosnku
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól morska
grubo mielony pieprz
Karkówkę kroję na duże kawałki, opuszczam solą, pieprzem, słodką papryką i mieszam z olejem i odstawiam do lodówki. W tym czasie obieram warzywa, marchew kroję w grube plastry. Pietruszkę, seler i paprykę w średniej wielkości kostkę, por w plasterki a cukinie w plastry które później kroje na ćwiartki. Doprawiam świeżo mieloną solą morską, kolorowym pieprzem i dodaję zioła prowansalskie.
Mięso podsmażam na mocno rozgrzanej patelni aż zmień kolor. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku i pokrojone w ćwiartki cebule. Podsmażam wszystko razem przez kolejne 5 minut po czym dolewamy pół szklanki wina i pozwalam mu się trochę zredukować.
Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzch układam warzywa i piekę pod przykryciem 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaję z kaszą jęczmienną i kieliszkiem czerwonego wina.
W trakcie pieczenia warzywa dodatkowo puszczą sok z którego można zrobić sos. W tym celu należy wyciągnąć łyżką cedzakową warzywa i mięso a wywar zlać do garnka i zagęścić mąką rozpuszczoną w wodzie. Osobiście polecam polać kaszę sosem bez dodatku mąki 🙂
Smacznego !
Nie było cukinii w spisie składników i doczytałam ją dopiero po zakupach podczas gotowania. 🙁
Faktycznie pominelam, robilam juz kilka razy obiad z tego przepisu i mi umknęło. Bez cukini tez na pewno bedzie pyszne ale juz uzupelniam 😉