Połączenie wydaje się zaskakujące ale wbrew obawom ocet balsamiczny doskonale podkreśla smak truskawek i koziego sera. Można je podać w formie sałatki lub ułożone na grzankach a’la bruschetta truskawkowa 🙂
TRUSKAWKI W BALSAMICO Z KOZIM SEREM NA SZPINAKU
* 3 porcje
300 g truskawek
3 duże garście szpinaku
110 g ser kozi „roladka” np. z czosnkiem i ziołami
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki miodu
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki octu balsamicznego
pieprz kolorowy
Na małym ogniu podgrzewam oliwę dodaję miód, sok z cytryny i ocet balsamiczny mieszam dokładnie do połączenia się składników. Podgrzewam aż do zagotowania i pozwalam żeby sos się trochę zredukował. Umyty i wysuszony szpinak układam na talerzach lub na grzankach jeśli planuję podać jako bruschettę.
Truskawki przekrawam na połówki i dodaję do gorącego sosu podgrzewam krótką chwilę. Truskawki dodaję do szpinaku a na wierzchu rozrzucam pokruszony kozi ser. Na koniec wszystko oprószam świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podaję z grillowanych pieczywem.
Smacznego !
świetne połączenie smaków:) na pewno smaczne:)