Po
Kurczaku na piwie który na stałe wszedł do naszego domowego menu, kolejny przepis na wykorzystanie piwa w kuchni. Ponieważ szynka glazurowana jest miodem wybrałam piwo które ma wyraźny słodowy smak.
SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA
1 kg szynki wieprzowej
2 marchewki
1/4 selera
1/2 pora
1/2 cebuli
2-3 gałązki świeżego tymianku
1 laska cynamonu
3 listki laurowe
1 płaska łyżka soli
10 goździków
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka czarnego pieprzu
glazura
2 łyżki miodu
1 łyżeczka pikantnej musztardy
100 mililitrów piwa Książęce Złote Pszeniczne
Szynkę zwijam w rulon i związuję sznurkiem (jeżeli masz ładny okrągły kawałek mięsa można to pominąć). Nie pokuszę się jeszcze o instruktaż z wiązania szynki ale odsyłam na Youtube tam naprawdę można znaleźć wszystko … ja uczyłam się z tego
filmiku.
Szynkę wkładam do garnka, dookoła układam obrane warzywa, tymianek, przełamaną na pół laskę cynamonu, liście laurowe i sól. Pozostałe przyprawy wrzucam do moździerza, lekko tłukę i dosypuję do garnka. Całość zalewam wodą, tak aby mięso było przykryte. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję ok 30 minut. Po tym czasie odstawiam szynkę do lekkiego ostygnięcia.
W między czasie przygotowuję glazurę: w małym garnuszki podgrzewam miód, musztardę i piwo. Glazura będzie gotowa gdy zredukuje się mniej więcej o połowę i zrobi się błyszcząca (ok 10-15 minut na średnim ogniu). Szynkę wkładam do naczynia żaroodpornego i nakłuwam goździkami. Warto usunąć z niej wcześniej sznurek ja pomyślałam o tym za późno ale nie ma to większego wpływu na smak 🙂 Używając pędzla smaruję szynkę glazurą i wstawiam do piekarnika na 30 minut, dodatkowo w trakcie pieczenia smaruję/polewam glazurą.
Taką szynkę można podać ciepłą na obiad/kolację z pieczonymi warzywami lub surówką, można też na zimno wykorzystać ją do kanapek ale ostrzegam klejąca skórka brudzi nieco przy krojeniu w cienkie, kanapkowe plasterki.
Smacznego !