OWSIANO-JOGURTOWE PLACUSZKI TRUSKAWKOWE
* 4 duże placuszki
4 czubate łyżki płatków owsianych
200 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
2 jaja
1 czubata łyżka masła + 2 łyżeczki do smażenia
2 łyżki cukru
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru trzcinowego
Placki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną masła, na jeden placek wykładam 2 czubate łyżki ciasta. Na placki układam połówki truskawek wciskając lekko w ciasto, posypuję cukrem trzcinowym (ok 1/ łyżeczki na placek) i smażę pod przykryciem 5 minut. Gdy placuszek podrośnie przekładam go na druga stronę i zmaże przez kolejne 3 minuty. Przed położeniem kolejnej porcji ciasta przecieram patelnię ręcznikiem papierowym aby usunąć resztki truskawek.
Podaję posypane cukrem pudrem lub polane jogurtem naturalnym.
Smacznego !
p.s. Polecam również dla dzieci, ale radzę uważać na ilość truskawek, mogą uczulać …
Placuszki z truskawkami to jeden z moich ulubionych smaków lata 🙂
Śliczne i pyszne 🙂 Tylko zamiast masła dałabym olej rzepakowy – jest zdrowszy dla serca, jest bogaty w omega-3 i ma lepszy skład tłuszczowy.
Wyglądają bardzo świeżo i apetycznie!