makaron mieso-na-obiad obiad po włosku pomidory spaghetti wołowina

SPAGHETTI BOLOGNESE

Spaghetti bolognese na Światowy Dzień Makaronu! To Łukasz pomógł mi wybrać przepis, który 25 października pojawi się na blogu. Bo jak świętować #WorldPastaDay to swoim ulubionym włoskim daniem – sama nie wiem dlaczego jeszcze go tu nie ma? Makarony goszczą na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu i nie mówię tu o zupie z makaronem choć taki też jest obecny 😉
Wczesnym latem sięgam po młode zielone warzywa, które wykorzystuję do przygotowania Pasta primavera, gdy jest gorąco lubię zrobić szybki Makaron z cukinią i pomidorkami a jesienią rozgrzewający Makaron z sosem arrabbiata. Makaron z białym serem i miodem czy smażony z kiełbasą i jajkiem to inne moje sposoby na wykorzystanie makaronu, który zostanie a przy okazji pyszne dania, które dzieciaki zawsze chętnie zjadają.

Wczoraj w Mediolanie rozpoczęły się mistrzostwa Barilla Pasta World Championship 2018. W konkursie wystartowało 18 młodych kucharzy z całego świata, w tym z Polski ! Polskę reprezentuje Paweł Gałecki, który właśnie zakwalifikował się do drugiego etapu! Nasz reprezentant podbił serca jurorów swoim daniem – Bavette z pesto, pianą ziemniaczaną, burattą oraz kompresowanym ogórkiem. Gorąco kibicujemy Pawłowi i trzymamy kciuki aby jako jeden z dwóch najlepszych miał okazję w finale #PastaWorldChampionship przygotować swoja wersję klasycznego włoskiego dania Spaghetti al Pomodoro. Proste danie, z najlepszych składników to kwintesencja kuchni włoskiej 😉

Rywalizację kucharzy śledzić można na https://www.facebook.com/BarillaPL/
Spaghetti bolognese z wołowiną.

Przepis na: Spaghetti bolognese

Sos bolognese jest najlepszy gdy masz czas aby go przygotować, to jeden z najbardziej znanych włoskich sosów. Tradycyjnie gotowany jest powoli, nawet 2-3 godziny tak aby wydobyć głęboki, słodki smak pomidorów. Ja rzadko mam czas na tak długie gotowanie sosu – w godzinę jestem w stanie przygotować bardzo dobry, aromatyczny sos bolognese. Przygotowanie i wstępne przesmażenie zajmuje jakieś 15 minut, pozostały czas to gotowanie na wolnym ogniu, nie wymaga stania nad garnkiem przez cały czas.
Składniki:
400 g mielonej wołowiny
700 ml pasaty pomidorowej
300 g makaronu spaghetti Barilla
½ szklanki czerwonego wina
1 marchewka
2 gałązki selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
2 łyżka oliwy
2 liście laurowe
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
garść świeżej bazylii -+ kilka listków do podania
parmezan do podania
*szczypta cukru – opcjonalnie jeżeli pomidory są mało słodkie
Spaghetti bolognese z wołowiną.
W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję mięso i podsmażam aż zmieni kolor. Mięso odsuwam na bok a na patelnię wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek smażę 2 minuty, mieszam z mięsem. Dodaję pokrojone w drobną kostkę marchewkę i seler naciowy. Gotuję aż warzywa zaczną mięknąć, ok 5 minut. Dolewam wino i przez kolejne 4 minuty pozwalam mu odparować po zapachu poczujesz że alkohol się ulotnił i pozostał tylko delikatny aromat wina. Dodaję passatę pomidorową, sól, pieprz, oregano oraz liście laurowe.
Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz i mieszając co jakiś czas pozwalam aby sos powoli się zredukował.
Spaghetti bolognese z wołowiną.
Gdy sos jest prawie gotowy, dodaję posiekaną bazylię i w razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku (to jest ten etap w którym decydujesz czy pomidory są wystarczająco słodkie – jeżeli nie możesz dodać szczyptę cukru).
W dużym garnku zagotowuję wodę, solę i wrzucam makaron spaghetti Barilla. Gotuję wg instrukcji na opakowaniu, odcedzam i mieszam z sosem. Nie przelewam makaronu zimną wodą, nie mieszam z oliwą, po odcedzeniu dodaje od razu do sosu. W ten sposób mam gwarancję, że sos przyklei się do makaronu. Jeżeli sos jest zbyt gęsty rozcieńczam wodą po odcedzeniu makaronu.
Spaghetti bolognese podaję z tartym parmezanem, udekorowane listkami bazylii i szklaneczką czerwonego wina.
Smacznego #🍝

proponowane posty

7 Comments

  1. Świetne zdjęcia 🙂 Rzadko kiedy jest czas na dwu- czy nawet trzygodzinne przygotowywanie sosu :/

  2. To prawda preferują szybkie posiłki 🙂 Z drugiej strony sos robi się sam, więc czasami robię go po prostu dzień wcześniej, wieczorem pyrka sobie na ogniu a ja zajmuję się swoimi sprawami 🙂

  3. Anonimowy says:

    Szybko i smacznie, tak lubię.

  4. Anonimowy says:

    Jak ja lubię tutaj zaglądać.

  5. Anonimowy says:

    Szybko, smacznie, to lubię.

  6. Spaghetti bolognese…uwielbiam 🙂 Czasami mnie nachodzi o ochota na bolognese i muszę ją zrobić. Z Twojego przepisu jeszcze nie próbowałam, więc go sprawdzę 🙂

  7. uwielbiam bolognese, szczególnie z tym makaronem – jest gruby i dobry

Comments are closed.