portugalska zupa z jarmuzem
chorizo jarmuż jednogarnkowe jesiennie po portugalsku ziemniaki zupy

PORTUGALSKA ZUPA Z JARMUŻEM

Zupa Caldo Verde kiedyś spożywana w biedniejszych domach dziś jest bardzo popularna w całej Portugalii. Ta aromatyczna, sycąca potrawa to dla mnie przykład prostej, jednogarnkowej kuchni którą bardzo cenię 😉 W oryginalnym przepisie wykorzystuje się kapustę galicyjską która przypomina jarmuż i ten właśnie znajdziecie w przepisie. Drugim istotnym składnikiem jest kiełbasa chorizo, moja zupa oparta jest głównie na jej smaku. Zamiast bulionu wykorzystuję aromatyczny tłuszcz który wytapia się podczas smażenia a samą kiełbasę dodaję na sam koniec.
Na początek zapraszam Was w podróż po smakowitej i różnorodnej kuchni Portugalii. A na końcu znajdziecie przepis na przygotowanie Caldo Verde – zielonej portugalskiej zupy.

Portugalia jest pięknym krajem Półwyspu Iberyjskiego który, szczególnie w okresie wakacyjnym, wabi do siebie ogromną ilość spragnionych słońca turystów. Portugalia jest krajem o ciekawej historii, która również wywarła wpływ na aktualne gusta kulinarne mieszkańców. Nie bez znaczenia jest także rozmieszczenie geograficzne kraju, którego kuchnia, z uwagi na bliskość oceanu obfituje w zdrowe ryby i owoce morza.

Portugalska kuchnia jest niezwykle zróżnicowana, co jest skutkiem polityki kolonialnej kraju, która rozciągała się na kraje z trzech stron świata – południa, wschodu i zachodu. Portugalskie imperium czerpało z dziedzictwa kulinarnego i kulturalnego odległych krajów, przyswajając tamtejsze zwyczaje i aromatyczne przyprawy. Egzotyczne, nieznane w Europie produkty spożywcze przywieźli do Portugalii żeglarze, podbijający świat podczas wielkich odkryć geograficznych.
prosta zupa z jarmużem
Choć poszczególne regiony kraju różnią się pod względem kulinarnym, jest coś, co łączy je wszystkie – są to ryby i owoce morza. Portugalia, razem z Japonią i Islandią, znajduje się w czołówce krajów, które rocznie zjadają najwięcej ryb – 60 kg na osobę. Z uwagi na bliskość Oceanu Atlantyckiego portugalskie ryby i owoce morza są zawsze świeże, a ich jakość uznawana jest za doskonałą przez szefów kuchni na całym świecie. Wśród morskich przysmaków serwowanych w Portugalii, licznie wyławianych z oceanu, można wyróżnić wyborne krewetki, małże i ośmiornice, delikatne żabnice, a przede wszystkim ryby tłuste, do jakich zaliczają się sardynki, makrele, tuńczyk i dorsz, który w tym regionie jest uznawany jest za króla ryb.
Zamiłowanie Portugalczyków do ryb zaowocowało licznymi festiwalami smaku, wśród których warto wymienić Festiwal Owoców Morza w regionie Algarve w mieście Olhao. Wydarzenie trwa kilka dni, od 10 do 15 sierpnia. W tym czasie można podziwiać popisy kulinarne najlepszych szefów kuchni, którzy prezentują swoje imponujące umiejętności, przygotowując potrawy z ryb i owoców morza, przyrządzone w tradycyjny i nowoczesny sposób.
Obfitość oceanicznych przysmaków, a także konieczność składowania żywności podczas wielkich odkryć geograficznych, wymusiły na Portugalczykach znalezienie sposobu na ich konserwację. W taki sposób w menu pojawił się dorsz solony i suszony, nazywany bacalhoeiros, który do dziś pozostaje jednym z głównych składników diety mieszkańców Portugalii. Choć wydaje się to niemal nieprawdopodobne, to ryby i owoce morza, mimo że spożywane w dużych ilościach, wcale nie stanowią głównego pożywienia Portugalczyków, a tylko około 40% ich diety. W tradycyjnej kuchni bardzo ważne jest też mięso, sardynki, najwyższej jakości oliwa z oliwek, wino, kiełbasa chourico, pomarańcze, figi, migdały i wiele innych przysmaków.
Do najsłynniejszych potraw serwowanych w całej Portugalii, choć w każdym regionie przygotowywane są w odmienny sposób, należą grillowane sardynki, suszony dorsz i cozido a portuguesa, czyli jednogarnkowe danie, które składa się z różnych gatunków mięs i wędlin, czasem z dodatkiem ryżu. Wiele dań kuchni portugalskiej posiada widoczne wpływy kuchni arabskiej. Do takiej potrawy zaliczyć należy xarém, który jest lokalnym specjałem regionu Algarve. Jest to danie składające się z kiełbasy chourico, wędzonej szynki iberyjskiej i małży przyrządzonych na bazie mąki kukurydzianej. Danie to serwowane jest w glinianej miseczce i bardziej zachęca do siebie aromatem niż wyglądem. Kolejnym, typowym dla tego regionu daniem jest cataplana, czyli jednogarnkowa, duszona w miedzianym naczyniu potrawa, która składa się z owoców morza i kurczaka bądź wieprzowiny.
Wszystkie regiony łączy jeszcze jedno – celebracja posiłków. O ile śniadania i obiady są skromne i jedzone zazwyczaj w pośpiechu, o tyle kolacje stanowią prawdziwy rytuał, gromadząc przy wspólnym stole przyjaciół i członków rodziny. Taka kolacja składa się zwykle z dwóch dań, swobodnych rozmów i obfitej ilości doskonałego wina, z którego również słynie Portugalia.
Wpis powstał we współpracy z Rainbow.
prosta zupa z jarmużem

przepis na: CALDO VERDE – portugalska zupa z jarmużem

100 g kiełbasy chorizo
150 g jarmużu bez grubych łodyg
2 duże ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1,5 litra wody
Zaczynam od przesmażenia kiełbasy, kroję ją w plasterki i wrzucam na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię. Smażę na chrupko a w między czasie zabieram wytopiony tłuszcz i przekładam go do garnka w którym będę gotować zupę. Kiedy z kiełbasa zrobi się chrupiąca ściągam ją z patelni i odstawiam na później.
Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy lekko zmiękną dodaję obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki smażę razem ok 5 minut.
Ziemniaki z cebulą przekładam do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Gotuję około 20 minut. W między czasie jarmuż kroję w cienkie paseczki.
Jak ziemniaki zrobią się miękkie blenduję całość na gładko, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Stawiam z powrotem na gazie, dodaję jarmuż i gotuję jeszcze 5 minut. Podaję gorącą z plasterkami chrupiącej kiełbasy.
zupa z jarmużem
chipsy z jarmużu – opcjonalnie
2 łyżki oliwy
szczypta soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
 
Miałam trochę więcej jarmużu, upiekłam go na chrupko i podałam z zupą. Bardzo mi taka wersja zasmakowała ale wymaga dodatkowo odpalenia piekarnika więc pewnie gdybym przy okazji nie piekła gulaszu to odpuściła bym sobie te chipsy 😉
Smacznego !

proponowane posty

19 Comments

  1. chorizo o tak, daje bardzo fajny smak do potrawy, robimy 🙂

  2. Pyszna musi być Twoja zupka -:)

  3. Anonimowy says:

    Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam takich zup – jakoś nigdy u mnie nic takiego się nie gotowało 😉

    Zapraszam w wolnej chwili do swojego kulinarnego świata: https://bitasmietanka.blogspot.com 😉

  4. Wygląda na bardzo sycącą i niech mi ktoś powie, że zupa to nie obiad 🙂

  5. Na sam widok aż robię się głodna. Uwielbiam takie warzywne przepisy i już wiem co jutro będę mieć na obiad. Więcej tego typu przepisów proszę 😉

  6. Pysznie wygląda ta zupa. Takiej jeszcze nie próbowałem.

  7. Świetnie wygląda to danie. Dzisiaj zawita na moim obiedzie 😉

  8. Bardzo lubię portugalską kuchnię 🙂 Świetny przepis, dzięki!

  9. Hmm spróbuję, portugalska kuchnia u mnie bardzo rzadko się pojawia.

  10. Tak chorizo robi tu bardzo dużo, dlatego tez wykorzystałam tłuszczyk który sie wytapia przy smażeniu.

  11. Jest bardzo smaczna i sycąca 😉

  12. Haha w moim rodzinnym domu tez królowały tradycyjne zupy pomidorowa, ogórkowa, krupnik teraz szukam nowych smaków pewnie wiąże się to też z większą dostępnością produktów 😉

  13. Obiad ! My zazwyczaj jemy bardzo gęste sycące zupy. Wszyscy bardzo lubmy gotowane warzywa a w moim krupniku można postawić łyżkę 🙂 Zazwyczaj nasz obiad jest jednodaniowy dlatego zupy musza być treściwe i sycące

  14. Warzywne z dodatkiem kiełbaski jednak 🙂 Znajdziesz sporo tego typu przepisów na blogu a ja moge obiecać, że jak tylko przetestuję coś godnego polecenia będę się dzielić

  15. No to najwyższy czas 🙂 Warto korzystać gdy mamy dostęp do produktów z różnych stron świata.

  16. Aleksandra smakowało u nas trafiła do listu ulubionych zup ? Ciekawa jestem Waszych opinii 😉

  17. Zawsze chciałam odwiedzić Portugalię i nadal mam to w planach a na razie próbuję sama przygotować coś z tamtejszych dań.

  18. Pięknie wygląda, idealna na zdjęcia.

  19. Muszę spróbować zrobić taką zupę, bo ciągle tylko żurek, pomidorowa albo rosół 😛

Comments are closed.