Francuska zupa cebulowa jest gotowana na wywarze wołowym i zapiekana z grzankami posypanymi serem gruyère. Moja wersja jest jej bardzo bliska ale do przygotowania użyłam wywaru warzywnego a do grzanek wykorzystałam dostępny w każdym sklepie ser gouda 🙂
przepis na: ZUPA CEBULOWA
5-6 średniej wielkości cebul (600 g)
100 ml białego wina
1 litr bulionu warzywnego
1 ½ łyżeczki świeżego tymianku lub 1 płaska łyżeczka suszonego
2 łyżki oliwy
1 łyżka klarowanego masła
1 bagietka
1 ząbek czosnku
150 g żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Cebulę przekrawam na połowę a następnie wzdłuż na plasterki. W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję masło i wrzucamy cebulę. Zmniejszam ogień i smażę ok. 45 minut do lekkiego zbrązowienia.
Dolewam wino, zwiększam ogień i 3 minuty odparowuję. Dodaję bulion, tymianek i gotuję pod przykryciem kolejne 20 minut.
Gdy zupa jest prawie gotowa, nagrzewam piekarnik do 200°C.
Bagietkę kroję na kromki, układam na blasze, skrapiam oliwą i podpiekam 10 minut. Po 5 minutach przewracam na drugą stronę.
Zupę przelewam do żaroodpornego naczynia lub porcjuję w żaroodpornych miseczkach.
Bagietki nacieram czosnkiem, układam na zupie i posypuję serem. Zapiekam 5 minut pod górnym grillem.
Podaję zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego !
Pomysłowo z bagietkami 😊💚💙❤
Wygląda naprawdę pysznie!
Takie grzaneczki z czosnkiem kojarzą mi się z weekendowymi śniadaniami mojej mamy 🙂
Na widok tych pysznych zdjęć, ślinka sama napływa do ust! Nie jest to przepis rodem z Francji, ale smakiem i aromatem pewnie zaskakuje jak niejedno francuskie danie. Sama Pani opracowała ten przepis, czy się na czymś wzorowała? 🙂
Dziekuję 🙂 To prawda zupa jest pyszna. Zanim ułożyłam przepis który najbardziej mi odpowiada przetestowałam zupę cebulową wg Julii Child z koniakiem i wywarem wołowym, czy pieczonej cebuli z Kwestii Smaku. Z oszczędności czasu zamieniłam wołowy na warzywny, zazwyczaj nie mam w domu koniaku więc zostawiłam wino. Starałam się aby przepis maksymalnie uprościć.
Grzaneczki to taka wisienka 🙂 Mój syn głównie je wyjada.
Dzięki, bardzo fajnie się sprawdza zapiekanie zupy w jednym większym naczyniu.