Rolada jest mocno cytrynowa, mimo sporej ilości cukru w masie i słodyczy ciasta to cytryna jest smakiem przewodnim. I to właśnie jest jej ogromna zaletą. Jest sycąca a równocześnie przyjemnie orzeźwiająca. Pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole.
Do wykończenia rolady zostawiałam sobie trochę masy. Ponieważ nie mam specjalnych zdolności cukierniczych ani potrzebnego do finezyjnego ozdabiania ciast sprzętu postawiłam na prostotę. Czyli wykorzystałam końcówkę z małym, okrągłym otworem i zrobiłam na wierzchu coś w rodzaju cienkiego makaronu – finalne bardzo fajny efekt, a naprawdę mało zabawy 🙂
przepis na: ROLADA CYTRYNOWA
ciasto:
5 jajek
1/2 szklanki (50 g) cukru pudru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa cytrynowa:
100 g miękkiego masła
150 g mascarpone w temperaturze pokojowej
2 szklanki (180 g) cukru pudru
2 żółtka
2 cytryny + do dekoracji
Jak zrobić roladę biszkoptową?
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielam od żółtek. Ubijam na sztywna pianę. W osobnej misce żółtka ucieram z cukrem.
Ubitą pianę ręcznie mieszam a żółtkami.
Mąkę partiami przesiewam do jajek i delikatnie mieszam.
Masę wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika. Rozprowadzam równo i piekę 15 minut w 160 stopniach. Uchylam piekarnik i zostawiam jeszcze na 2 minuty.
Ciepłe ciasto posypuje lekko cukrem pudrem, przykrywam ściereczką i odwracam papierem do góry.
Delikatnie ściągam papier, ciasto dłuższym bokiem zawijam w ściereczkę i odstawiam do ostygnięcia.
Jak zrobić z mascarpone ?
Cytryny starannie myję i przelewam wrzątkiem. Ocieram ze skórki i wyciskam sok.
Masło ucieram na puszystą masę, dodaję po 1 żółtku i powoli dosypuję cukier.
Do masy dodaję serek mascarpone i miksuję do połączenia.
Na koniec dodaję skórkę i sok z cytryny, mieszam i odstawiam do lodówki.
Na wystudzony biszkopt wykładam masę cytrynową (2 łyżki zostawiam do dekoracji – opcjonalnie). Całość zwijam ciasno, zawijam w ściereczkę i odstawiam do lodówki.
Przed podaniem dekoruję roladę pozostałą masą, cytryną i miętą.
Można również posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Co zrobić gdy masa się zważy ?
Naprawdę bardzo ważne jest aby wszystkie składniki masy były w temperaturze pokojowej. Wtedy nie będziecie mieć tego problemu. Jednak jeśli zdarzy się Wam, że masło zacznie się oddzielać ratuje nas garnek z gotująca się wodą szklana lub metalowa miska i mocne ubijanie masy w kąpieli wodnej. Po kilku chwilach masa wraca do puszystej postaci 🙂
Właśnie skończyłam robić tę roladę, na razie czeka na jutrzejszy rodzinny obiad. Przepis bardzo przyjemny, a ciasto naprawdę dobre 😉 Jedynie kształt mojej rolady pozostawia trochę do życzenia.
P.S. To był pierwszy przepis z tej strony, który wykonałam – na pewno wrócę o więcej 😉
Pozdrawiam, Olga
nie wiem dlaczego ale przez jakiś czas nie dostałam info o komentarzach, dopiero dziś je odkryłam.
Bardzo się cieszę, rolada jest trochę pracochłonna ale czasami warto 😉