Domowe ciasteczka są najlepsze nie piekę ich za często – wiadomo żeby nie jeść 🙂 Ale miałam taka ochotę na coś słonego. Chipsy, paluszki, chrupki orzechowe … na szczęście z Chaty do sklepu jest kawałek i zamiast jechać upiekłam sobie twarogowe ciasteczka.
Inspiracją były węgierskie pogasce. Luźną inspiracją bo te oryginalne robione są na cieście z drożdży, okrągłe i pieczone posypane serem 🙂 Moja wersja jest z proszkiem do pieczenia, ma kształt trójkątów bo taki najprościej bezstratnie wyciąć i zamiast sera są zioła i przyprawy.
Ciasteczka można podać do zupy, świetnie smakują z sokiem pomidorowym i piwem.
przepis na: TWAROGOWE CIASTECZKA DO PIWA
* 36 ciasteczek – 1 blacha piekarnikowa
150 g twarogu
150 g mąki + do podsypania
60 g zimnego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
kminek, rozmaryn, chilli w płatkach oraz gruba sól morska
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję masło i siekam z mąką, mieszam z przeciśniętym przez praskę lub rozdrobnionym widelcem twarogiem. Wyrabiam gładkie, dość miękkie ciasto, zawijam w folie i odkładam na godzinę do lodówki.
Piekarnik nastawiam na 200 °C grzanie góra-dół.
Schłodzone ciasto dzielę na 3 części. Rozwałkowuję na kształt koła, ok. 1 cm grubości. Kroję w trójkąty i układam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka smaruję rozbełtanym jajkiem. Posypuję grubą solą morską, rozmarynem, płatkami chilli i kminkiem.
Ja przygotowałam ciasteczka z różnymi posypkami nie mieszałam ich. W ten sposób każdy może wybrać coś dla siebie.
Piekę 15-18 minut, aż zrobią się złote. Można podawać na ciepło i zimno.
Smacznego !
Jestem zaskoczona, że to mają taki krótki, prosty skład. Wyglądają bardzo apetycznie i z piwem na pewno dobrze się komponują.
Mam na blogu jeszcze twarogowe ciasteczka na słodko – bardzo je lubimy :)Przyznam, że z piwem nie próbowałam opinia degustatorów ale z sokiem pomidorowym – pyszne !